Emlékezés után vigadtak a megyei roma napon

Hagyományőrző és ápoló roma nap, egyúttal megyei roma nap: Kőszeg adott otthont pénteken a nagyszabású rendezvénynek.

Kozma Gábor

Kora reggel zenével fogadták a vendégeket, majd sportesemények következtek. Ezután véradást szerveztek a Csikar csárdában, amely az esemény fő helyszíne volt. Délután a közönség, közte szép számmal népes családok, elvonultak a Roma Holocaust Emlékműhöz, ahol a civilek és az önkormányzatok vezetői  koszorút helyeztek el.

Valamennyien hangsúlyozták: még egyszer nem fordulhat elő semmiféle népcsoporttal,  így a romákkal sem, hogy elhurcolják őket. Délután kettőkor a csárdában nyitották meg ünnepélyesen a Roma Napot. Huber László kőszegi polgármester zsúfolt ház és barátságos gyerekzsivaj közepette hangsúlyozta, hogy városa mindig is befogadta  a kisebbségeket. - Gondoljunk csak a horvát Jurisicsre, aki egy hazát védett meg hős katonáival az ostromkor. De nekünk  fontos a cigány kisebbség, szintúgy a horvát, a német.  Azt kívánom, hogy ápolják hagyományaikat, őrizzék meg kultúrájukat, emellett  integrálódjanak a nagyobb közösségbe. Együttműködésünk a helyi cigány kisebbségi önkormányzattal nagyon jó, erkölcsileg és anyagilag is támogatjuk őket.  A mostani roma nap arra is jó, hogy még jobban megismerjük egymást. És arra is, hogy a kulturális programok révén a tehetségek előjöjjenek. -

Huber László azon kijelentését, miszerint  az Orbán-kormány tárcaközi bizottságot hoz létre a romák felemelkedése érdekében, a közönség nagy tapssal fogadta. Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök pedig azt hangsúlyozta, hogy  a vasiak mindig is megértők és befogadók voltak. Áll ez a romákra éppen úgy, mint a németekre, a szlovénekre, a horvátokra, a vendekre.

- Tenni kell és tenni is fogunk azért, hogy a roma nemzetiség kikerüljön abból a rossz körből, amely negatívan hat integrálódására a többségi társadalomban - hallottuk.

A nap során kitüntetéseket adott át Dávid Attila megyei kisebbségi romavezető, majd Séllei Erzsébet, megyei mezőgazdasági szakigazgatási főigazgató szólalt fel. Ezután a jánosházi táncosok szerepeltek, kulturális programok következtek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!