Megszabadítják a várost az antennaerdőtől

A közeljövőben végleg feleslegessé válnak a hagyományos televízió antennák, hiszen az analóg sugárzás megszűnésével nem lesznek alkalmasak a jelek vételére.

Tersztyánszky Krisztina

A rácsos, létrás szerkezetű "földi" antennák legöregebb példányai akár már több évtizede is díszeleghetnek egy-egy családi ház vagy tömbház tetején. A legtöbb helyen három-négy elágazást is létesítettek annak idején a szerelők a többféle csatorna vételének érdekében.

A televíziós adás vételére a közeli jövőben ezek már teljesen alkalmatlanok lesznek, szerepüket korszerűbb berendezések veszik át. A vasszécsenyi Csatár-Öko Kft. most arra vállalkozik, hogy térítésmentesen leszereli és elszállítja a kiszolgált antennát azoktól a szombathelyi lakosoktól, akik ezt igénylik. 

- Az akció során az épületeket megszabadítjuk a városképet elcsúfító antennaerdőtől - magyarázza Dalos Csaba  ügyvezető.  Az elavult  vevőberendezések nemcsak csúnyák, hanem gyakran balesetveszélyesek is lehetnek, hiszen sok közülük már korrodálódott, repedt, egy-egy szélvihar letörheti őket és kárt okozhatnak az épület tetőzetében.

A vállalkozó tapasztalata szerint az antenna sűrűség városrészenként változó. A régebbi családi házas övezetekben és a lakótelepeken több van belőlük, míg az újabb lakóparkok épületeire már fel sem szerelték őket. Az emberek többsége vagy a helyén hagyja a kiszolgált antennát, vagy ha le is szereli, az a padlásra vagy a házi lomtárba kerül porfogónak.

A vasból és alumíniumból készült szerkezetek súlya minimális, ezért senkinek nem éri meg azokat fémhulladékként hasznosítani. Valójában a térítésmentes leszerelésük és elszállításuk sem üzlet, ám az elektronikai hulladékok bontásával foglalkozó cég abban bízik, hogy az ennek kapcsán felkeresett háztartásokban sikerül egyúttal az elektronikai hulladékok elszállíttatására is felhívni az emberek figyelmét.

A vállalkozó idővel felkeresi az önkormányzatot és a lakásszövetkezeteket is, a családiház-tulajdonosok pedig a 94-461-012-es telefonszámon jelenthetik be igényüket az ingyenes szolgáltatásra. Azok között, akik az antenna-lomtalanításhoz csatlakoznak, a cég értékes számítástechnikai berendezéseket sorsol ki. Az akció egyelőre csak Szombathelyre terjed ki, de  amennyiben sikere lesz, következhetnek a többi városok is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!