Felsőőr: nyílt napot rendezett a kétnyelvű szövetségi gimnázium

A hagyományoknak megfelelően pénteken ismét megrendezték a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziumban a nyílt napot. Itt a többnyelvűségre törekszenek.

Némethy Mária

A péntek délutáni nyílt napnak a mottója az volt: karácsony előtti találkozások. A diákok a különböző országok adventi hagyományait mutatták be színdarabokkal, táncokkal, zenével.  A kulturális kínálat mellett természetesen nem maradt el a gasztronómiai sem.

Az 1992 szeptembere óta működő gimnázium 1995-ben Europtimus-díjat nyert Bécsben, 1997-ben a Standard iskola-rangsorában  Burgenland legjobb gimnáziuma lett, egész Ausztria területén pedig a negyedik helyezést érte el. 2000-ben búcsúztatták első érettségizőiket.

A péntek délutánon a látogatók sok mindent megtudtak még a gimnáziumról. Például azt, hogy ugyanolyan színvonalú képzést nyújt, mint más osztrák gimnáziumok, de ezen felül a magyar, illetve a horvát nyelv intenzív tanítását is. Annakidején ugyanis a burgenlandi magyar és a burgenlandi horvát népcsoport (nemzeti kisebbség) kultúrájának megőrzése érdekében hozták létre.

A két tagozatnak jelenleg összesen 287 tanulója van. Az első években a horvát tagozaton tanult több diák, ám Magyarország európai uniós csatlakozása óta ez az arány megfordult.

A nyolcosztályos gimnáziumban a legtöbb tantárgyat két nyelven, németül és a tagozatoknak megfelelő nyelven adják át a tanárok a diákoknak. Az Európai Unió  többnyelvű képzésre vonatkozó elvét  ez az 1+2, tehát az ország nyelve, valamint egy  világnyelv és a szomszéd ország nyelve itt már több mint másfél évtizede  megvalósítják. (Kivételt a németül előadott matematika, az angol és a német nyelv mint tantárgy valamint a népcsoport nyelve, a magyar vagy horvát, mint tantárgy jelent).

A magyar tagozatra a tanulók magyarlakta burgenlandi településekről járnak, de vannak köztük az 1980-as évektől Burgenlandba betelepült magyar szülők gyerekei, és Vas megyeiek is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!