Oktatási intézményeket fosztogattak az ikrek

Elfogták a tavaly október óta húzódó betöréssorozat feltételezett elkövetőit. A tettesek elsősorban számítástechnikai cikkeket loptak helyi oktatási-nevelési szombathelyi intézményekből.

Prófusz Péter

Dr. Horváth András rendőralezredes, a Szombathelyi Rendőrkapitányság helyettes vezetője a keddi sajtótájékozatatón elmondta: 2010 októberében kezdődött az a betöréssorozat, melynek első helyszíne a Joskar-Ola lakótelep volt. A feltételezett tettesek ezt követően a Derkovits Gyula lakótelepen folytatták a betöréseket: egy hét alatt rabolták ki a Bem József utcai óvodát, a szintén ebben az utcában található bölcsődét, majd az egyik közeli általános iskolát is. A rendőralezredes kiemelte: a betörések gyakorisága miatt folyamatos nyomozóportyát rendeltek el.

Ennek eredményeként egy másik iskolánál betörés közben megzavarták az elkövetőket, akik a helyszínről - három kerékpárjukat hátrahagyva - gyalogosan tudtak elmenekülni a rendőrök elől. A helyszínen végzett további adatgyűjtés révén azonban beazonosították a bűncselekmények elkövetőit. A rendőralezredes elmondta: egyértelmű, hogy a betörők nem értettek a számítástechnikai cikkekhez, hiszen egyszerű eszközökkel próbáltak elvinni minden mozdítható értéket. A betörések célja minden esetben a gyors pénzszerzés volt: egy laptopot például tízezer forintért adtak el. 

Ezzel párhuzamosan a Szova Zrt. is feljelentést tett, mivel a kezelésében lévő ház lakói kábítószerrel való visszaélést követtek el. A házkutatás révén kiderült, hogy a marihuánát használó személyek egyben a közintézmények kirablói. A házkutatás során megtalálták az ellopott számítástechnikai eszközöket, kerékpárokat. Az elkövetőket - más bűntársakkal együtt - Söptei úti hétvégi házak, egy családi ház, valamint egy vendéglátóipari egység kirablásával is gyanúsítják.

A bűncselekmények elkövetéséért három testvér - egy 24 éves ikerpár, valamint 19 éves öccsük  - a felelős. Egyikük ellen kábítószerrel való visszaélés miatt indult nyomozás, míg  az  összesen 23 betörés elkövetésével gyanúsított  testvérpár tagjai büntetett előéletűek, ők péntek óta előzetes letartóztatásban vannak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!