Vas megyében elvétve akadnak csak problémák az ügyvédekkel

- Sok az eszkimó, kevés a fóka - a mondással arra célzott valaki, hogy túl sok manapság az ügyvéd, felhígult a szakma, zugügyvédek zaklatják a potenciális ügyfeleket. Az átlagember elvész a jogszabályok vagy éppen a közigazgatás néha átláthatatlan útvesztőjében, ezért fontos, hogy adott esetben megfelelő szakember képviselje az érdekeit.

Simon Erzsébet

Az országos sajtó megszellőztetett jónéhány olyan esetet, amikor telekcsalás, ingatlanokkal kapcsolatos okirathamisítás részese volt egy-egy ügyvéd. Hírek keringenek arról, hogy zugügyvédek névjegykártyát osztogatnak a kórházakból kijövő embereknek; arra biztatják őket, hogy bátran hívják fel, keressék fel a kártyán szereplőket, ha esetleg gondjuk adódik az egészségügyi intézménnyel, vagy az ott dolgozó személyzettel: hiszen adott esetben akár perelhető is a kórház.

Egyesek azt mondják, mindez annak a következménye, hogy sok az eszkimó, kevés a fóka, azaz sok az ügyvéd, s a szakma is felhígult, az ügyvédi díjak pedig mondhatni aránytalanul magasak. Kíváncsiak voltunk, megyénkben mi a helyzet ezzel kapcsolatban. Kérdéseinkkel a Vas Megyei Ügyvédi Kamara elnökéhez, dr. Tóth Lászlóhoz fordultunk.

- Azzal kezdem, hogy a kamarának hivatalosan nincs tudomása arról, hogy ügyvédek ügyfeleket hajtanának fel és beszélnének rá különféle perekre; ez kétoldalú dolog, rábeszélni csak azt lehet, aki pereskedni akar, és a meghatalmazást, a tényállást aláírja. Ha ezt nem teszi meg, akkor az ügyvéd a pert nem tudja megindítani. Az effajta ügyfélszerzés tilos, nem megengedett a szakmában, és mindenképpen fegyelmi büntetéssel jár.

A kamarai elnök azt mondja: az ügyvédi szakma felhígulásáról nem beszélhetünk, mert az  ügyvédi munkát kizárólag szakvizsgával lehet folytatni. A  problémát a gyakorlatban az jelentette korábban, hogy teljesen más jogi szakterületről kerültek át kollégák, és nem voltak tisztában az ügyvédi szakma speciális jellegével, és idő kellett, míg ezt megtanulták.

Ezt látták be egyébként a törvényhozás szereplői is, mert idén januártól változtattak a törvényen: aki szakvizsgával  rendelkezik, de más területről jön, annak egy évig alkalmazott ügyvédként  kell dolgoznia, szakvizsgával nem rendelkező személynek pedig hároméves ügyvédjelölti gyakorlatot kell folytatnia, amely idő alatt az ügyvédi speciális munka jellemzőit tanulja meg.

Dr. Tóth László szerint az ügyvédi létszám nem az elmúlt néhány évben emelkedett ugrásszerűen, hanem a  rendszerváltást követően, amikor is az ügyvédi tevékenység alanyi jogon lett  végezhető. A kamara egyébként kontrollálni nem tud, kizárólag csak a büntetlen előéletet vizsgálhatja, továbbá hogy fennáll-e az objektív lehetősége az ügyvédi szakma folytatásának, azaz van-e irodája, ügyfélfogadója az illető ügyvédnek.

A  vasi szakmai szervezet elnöke az ügyvédi munkadíjakról azt mondja: azok nem aránytalanok és nem etikátlanok;  a vonatkozó törvény egyértelműen rendelkezik arról, hogy az ügyvédi munkadíj szabad  megállapodás, megegyezés tárgya, így amennyiben az ügyfél sokallja az ügyvédi munkadíjat, joga van egy másik jogi szakemberhez fordulnia. Ám ha elfogadja, akkor nem beszélhetünk már magas ügyvédi munkadíjról. Egy százmilliós keresetlevél megírásának munkadíja valóban lehet magas, ugyanakkor egy egyszerű felszólító levél elkészítése minimális összegbe kerül.

Dr. Tóth Lászlótól azt is megtudtuk: Vas megyében ügyvédekkel szemben etikai eljárások nem voltak, fegyelmi eljárások viszont igen: éves szinten hozzávetőleg harminc panasz érkezik a kamarához, ebből mintegy féltucatnyi a szomszédos megyékből. Az elnök szerint örömteli, hogy a  panaszok alig négy-öt esetben megalapozottak.

Zugírászat miatt egy személy ellen folyik eljárás, tette hozzá dr. Tóth László, ám a közhiedelemmel ellentétben ez nem ügyvéd által elkövetett bűncselekmény. Ezt az követi el, aki  jogosulatlanul, üzletszerűen folytat ügyvédi tevékenységet, következésképp ügyvéd nem lehet ilyen személy.

- Bátran merem állítani, hogy Vas megyében az ügyvédek magatartása etikus, elvétve  történnek csak problémák. A  sajtó által kiemelt ügyek általában nem ügyvédi tevékenységgel összefüggő problémák, hanem a politikával függenek össze. Adott esetben lehet, hogy az egyik érintett személy éppen az ügyvéd. A Vas Megyei Ügyvédi Kamara igyekszik politikától mentesen, az ügyfelek érdekében dolgozni, és mindent megtesz azért, hogy a kliensek a lehető legkorrektebb módon legyenek tájékoztatva és kiszolgálva. -

Másfélszáz  vasi ügyvéd

Korábban 30-35 fő dolgozott ügyvédként a megyében, most 166-an vannak, ebből 158-an aktívak, 8-an pedig szüneteltetik a kamarai tagságukat.

A Kamara saját honlapot (www.vmuk.hu) hozott létre, ahol az ügyfelek tájékozódhatnak az ügyvédek elérhetőségéről.

A weboldal a lényegesebb jogszabályokat is tartalmazza, így az ügyfelek könnyebben tudnak dönteni az esetlegesen kifogásolt ügyvédi magatartás megítélésében.
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!