Rendőrség: se rasszizmus, se etnikai szál a pénteki diákverésben (sajtótájékoztató)

Nincs rasszista, vagy etnikai vonatkozása, a múlt pénteki, szombathelyi diákverésnek, hangzott el a hétfői, rendőrségi sajtótájékoztatón. A Premontrei három diákját azért támadta meg négy fiatal, mivel szerintük a gimnazisták gúnyosan néztek rájuk. A médiaeseményen részt vettek a Jobbik képviselői is - beszámoló a dolgok jelenlegi állásáról.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Történelmi pillanatnak Hollósi Gábor, szombathely rendőrkapitány, hogy a Jobbik városi (Balassa Péter) és megyei képviselője (Rába Kálmán) is megtisztelte a múlt pénteki, diákverésről tartott sajtótájékoztatót. Ahogy arról beszámoltunk, a Premontreibe futásról visszatérő tanulókra többen rátámadtak, a három középiskolás közül egyik agyrázkódással került kórházba, a másik kettő könnyebben sérült meg.

A sértettek első vallomásán alapuló híradások arról szóltak, hogy a támadók roma származásúak voltak, emiatt kapott némi politikai felhangot is az eset, ezért is jelentek meg a Jobbik-képviselői a médiaeseményen.

Nos, a rendőrségi közlés elég hamar rövidre zárta azt, hogy az ügy ezen szálon fusson és dagadjon tovább: Hollósi Gábor szerint az incidensnek sem rasszista, sem etnikai vonatkozása nincsen. Nem romák a támadók, jelentette ki többször is a rendőrkapitány, átlagos, középiskolások - igaz, valamennyien bukásra állnak abban az iskolában, ahova járnak. Információink szerint a Jobbik arra készül, hogy ma délután a Parlamentben azonnali kérdést tegyen fel az ügyről.

A rendőrkapitány beszámolt arról, hogy a háromnegyed tizenegy körül érkező bejelentés után két órával három gyanúsítottat elfogtak -  miután " a teljes szolgálatban lévő állomány rámozdult az esetre", és később a negyedik támadót is begyűjtötték.

Bár büntetlen előéletű, 18 év támadókról van szó, az egyik feltételezett elkövető ellen az ügyészség március végén vádat emelt garázdaság miatt.

A pénteki eset részleteit Horváth András, a szombathelyi kapitányság felderítő osztályának vezetője ismertette. A futásról visszatérő diákokba a könyvtár előtt ücsörgő nagyobb csoport kötött bele, a gyanúsítottak szerint azért, mert a Premontreibe járó tanulók gúnyosan néztek rájuk.

Más forrásból úgy tudjuk, a csoporttól leszakadó három fiatal egyáltalán nem vett tudomást a beszólásokról, megjegyzésekről (csicskák, mit néztek ránk), hanem igyekeztek vissza az APEH mögötti hátsó bejáraton keresztül az iskolába.

Ekkor négyen eredtek az egyenpólós premontreisek nyomába, majd Kőszegi utca melletti parkolóban érték utol őket, ahol lökdösődés és verekedés kezdődött, amelynek során a három gimnazista megsérült - egyikük agyrázkódás miatt került kórházba, mivel a földön fejbe rúgták, a másiknak a szája repedt fel. A verekedést - vagy inkább verést - egy hölgy nézte végig, az ő határozott fellépésére és a futva érkező premontreisek láttán tűntek el a támadók a helyszínről.

Az esetről felröppent pletykák szerint az egyik megtámadott  gimnazista ellen is eljárás indulna, mivel az ifjú ember túl erősen védekezett - az ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk a premontreis diákok áldozatok, tanúként hallgatták meg őket.

Mivel úgy értesültünk, hogy heten voltak az agresszív fiatalok, feltettük a kérdést a rendőrségnek, Horváth András azonban azt válaszolta: biztosan négyen vettek részt a támadásban. A rendőrök beszámoltak arról is, hogy a sértettek vallomásai több ellentmondást tartalmaztak, 80-90 kilós támadóról szóltak, azonban kiderült, hogy átlagos, 18 év alatt fiatalokról van szó, akikre a rendőrség fel is figyelt aznap délelőtt, igazoltatták a csoportot. Ennek tagjai azt mondták, hogy azért nincsenek iskolában, mert bukás miatt nem kell járniuk, illetve orvosi igazolást mutattak.

Közülük négyen - egy vasvári, egy mikosszéplaki, egy csehimindszenti és egy rumi lakos  - támadták a gimnazistákat, majd amikor a rendőrök begyűjtötték őket, részben beismerő vallomást is tettek. Bár őrizetbe vették őket, szombaton az ügyészség - a rendőrség indítványa ellenére - szabadlábra helyezte valamennyiüket. Egyiküket - a rumi fiatalt - a rendőrök azzal is gyanúsítják, hogy április 27-én lefejelt egy fiatalt az Orlaynál.

Bár hangsúlyosan elhangzott, hogy az ügynek se politikai, se faji háttere nem volt, Rába Kálmán (Jobbik) megyei képviselő megkérdezte, hogy az elkövetők jórészt cigányok voltak-e?  Illetve afelől érdeklődött, hogy miért engedték szabadon a gyanúsítottakat, amikor komolyabb baj lehetett volna támadásból? Hollósi Gábor elmondta, hogy ők előzetes letartóztatásra tettek javaslatot, azonban az ügyészség másképp döntött, mivel fiatalkorú, büntetlen előéletű elkövetőkről van szó. Nem romák a támadók, jelentette ki ismét, mind a négy magyar állampolgár.

Balassa Péter (Jobbik) szombathelyi képviselő szerint sok az ellentmondás a sértettek vallomása és a rendőrség által közölt adatok között. Majd arról szólt, hogy a közgyűlés bűnmegelőzési bizottsága tárgyalja az ügyet, mivel "nem szeretnénk, ha ilyen történne ismét", hiszen Nyugat-Magyarországra nem jellemzőek az ilyen esetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!