Razzia: hatból öt vendéglátóhelyen találtak szabálytalanságokat

Szombathelyen a Fő téri vendéglátóhelyek teraszait ellenőrizték a közterület-felügyelők. A hat egységből ötnél találtak szabálytalanságot.

Nagy Ildikó

Játszótereken is ellenőriztek a felügyelők: már nem gyújtanak rá az emberek

A májusi közgyűlésen kérték a képviselők, hogy a közterület-felügyelet ellenőrizze a Fő téri vendéglátóhelyek közterülethasználatát.

- A hat ellenőrzött vendéglátóhely mindegyikének volt érvényes közterület-használati engedélye. Ám közülük csak egynél találtunk mindent rendben  - mondja dr. Varsányi Péter, a szombathelyi közterület-felügyelet igazgatója.

A Fő téri vendéglátósok többsége nagyobb közterületet használt, mint amennyiért fizet, volt, aki a bérelt placc dupláját foglalta el. A felügyelők összesen 50 ezer forintnyi bírságot szabtak ki. Dr. Varsányi Péter hangsúlyozza: ezeket az ellenőrzéseket folytatják, és felügyelőik nem csak a belvárosban fognak feltűnni, így a zöldséges standok és egyéb, közterületen tevékenykedő egységek is sorra kerülnek.

A közterületeken hagyott, rendszám nélküli autók sem kerülték el a felügyelők figyelmét: 101 ilyen járműről szereztek tudomást, ezek közül harminchatot szállítottak el, a többiről a tulajdonosok gondoskodtak.

- Mostanában több panasz érkezett a Minerva lakópark környékéről. Az ott élők elmondták, hogy külföldi kamionosok gyakran használják éjszakai alvó- és parkolóhelyként a lakóparkhoz vezető kisebb utcákat. A felügyelőink őket is figyelmeztették - mondja dr. Varsányi Péter. Hozzáteszi: a belvárosban elsősorban az erőszakosan kéregető hajléktalanok adnak munkát a közterület-felügyelőknek, a lakótelepeken pedig a kutyatulajdonosok nem tartják be az alapvető szabályokat. Még mindig vannak, akik póráz nélkül sétáltatják kedvenceiket, és sajnos a kutyapiszok eltüntetésében sem járunk még élen.

A szombathelyi közterület-felügyelet egyébként 18 fővel dolgozik, közülük 12 vethető be terepen. Tavaly 5,9 millió forintot kaptak arra, hogy  szabadnapos rendőröket is beoszthassanak a közterület-felügyelők mellé. Ez jelentősen megkönnyítette a közterület-felügyelők dolgát és az ellenőrzések hatékonyságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!