Átmeneti vezető: dr. Hoós Tibor a Vas Megyei Bíróság élén

Dr. Hoós Tibor kollégiumvezetőt kérte fel az OIT elnöke a megyei bíróság elnöki feladatainak teljes jogkörű ellátására.

Simon Erzsébet

Halálozás következtében üresedett meg a Vas Megyei Bíróság elnöki széke idén tavasszal. A vezetői feladatokat ezután dr. Pozsonyi János elnökhelyettes látta el, akinek határozott időre szóló kinevezése ez év október 8-án lejárt.

Annak ellenére, hogy ettől az időponttól kezdődően mindkét bírósági vezetői munkakör betöltetlenné vált, utód kinevezésére vagy megbízására 2011. december 31-éig nem kerülhet sor, mivel ezt törvény tiltja. Ezért a megyei bíróság szervezeti és működési szabályzatának rendelkezését figyelembe véve az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, dr. Baka András a Vas Megyei Bíróság polgári-gazdasági-közigazgatási kollégiumának vezetőjét, dr. Hoós Tibort kérte fel október 9-étől a megyei bíróság elnöki álláshelyének betöltéséig terjedő időtartamra  az elnöki feladatok teljes jogkörű ellátására. Dr. Pozsonyi János  a törvényi előírás alapján megyei bírósági tanácselnöki kinevezést kapott az OIT elnökétől.

Az Országgyűlés rövidesen tárgyalja a bírósági szervezetre vonatkozó új törvény tervezetét. Eszerint a bíróságok igazgatását a jövőben várhatóan az Országos Igazságszolgáltatási Tanács  helyébe lépő Országos Bírói Hivatal látja el, ennek a vezetője lesz jogosult kinevezni a megyei bíróságok felsőbb vezetőit, jelesül az elnököt, a helyettesét, s a kollégiumvezetőket. Amíg ez megtörténik, addig tilos kinevezni a bíróságok élére új vezetőket.

Dr. Baka András - noha néhány hónapja még megtehette volna - nem bírálta el a Vas Megyei Bíróság elnöki posztjára kiírt pályázatot, amelyre ketten jelentkeztek, az elnökhelyettesi állásra pedig már ki sem írták a pályázatot.

Az átmeneti időszakban dr. Hoós Tibor továbbra is vezeti a munkaügyi bíróság másodfokú tanácsát, s bíróként a folyamatban lévő pereket is befejezi. Az  elnöki feladatok ellátásában a három évtizedes bírói gyakorlatára is támaszkodik, és számít a munkatársai segítségére. Amit mindenekfelett fontosnak tart, az az, hogy a törvénykezés nem sérülhet, s a Vas Megyei Bíróságon az elkövetkezendő időszakban sem csökkenhet a bírósági munka színvonala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!