Kiszervezéstől félti fociszakosztályát a Haladás VSE

A Haladás VSE elnöksége nem akarja, hogy valakik üzleti alapon kiszervezzék a szakosztályból a labdarúgó utánpótlásképzést. Ezért egy szakmai tervet dolgoztak ki, melyet a városvezetés rendelkezésére bocsájtottak. Marton Zsolt sportért felelős alpolgármesternek nem tetszik a sajtók keresztüli üzengetés.

Tóth Gábor

Kedden reggel sajtótájékoztatót tartott e témában a HVSE. A beszélgetésen Kovács Előd elnök, Artner Tamás, a labdarúgó utánpótlás szakosztály vezetője, valamint Pintér Zoltán elnökségi tag vet részt.

- Bizonyos körök arra készülnek, hogy üzleti megfontolásból kiszervezzék az utánpótlásképzést a Haladásból, ezt szeretnénk megakadályozni - szögezte le Kovács Előd. - Manapság a társasági adókra benyújtott pályázatoknak, az állami támogatásoknak köszönhetően sokan inkább üzleti lehetőséget látnak a labdarúgó utánpótlásképzésben, semmint hivatást, feladatot. Továbbá a nemzetközi szövetség új irányelvei szerint a profi játékosok mindenkori klubváltásánál a vételi összeg öt százaléka a nevelőegyesületeknek jár. Ezért is nagy az érdeklődés egyesületünk egyik legnépesebb szakosztálya iránt.

- Tizenöt éve a HVSE-nél dolgozom, ígérem, mindent elkövetek azért, hogy az 1919 óta működő klub utánpótlásszakosztálya életben, és a Rohonci úton maradjon - adott hangod aggodalmának Artner Tamás. - Nem mindenki úgy képzeli el az utánpótlásképzést, ahogyan mi. Pedig a célunk egyértelmű: jó futballistákat akarunk nevelni, akik kötődnek a városhoz, a felnőtt csapathoz, illetve továbbra is szeretnénk minőségi játékosokkal kiszolgálni az Illés Akadémiát, az NB I-es csapatot. Számtalan olyan játékos rúgja a labdát a magyar élvonalban, akár itt helyben, a Haladásban, akik Szombathelyen ismerkedtek meg a futball alapjaival, tehát mi már bizonyítottunk. Jó lenne a kialakult konfliktust mielőbb rendezni.

A klub Puskás Tivadar polgármesterhez fordult. Az egyesület vezetése, Artner Tamás irányításával kidolgozott egy szakmai tervet. A HVSE részéről azt remélik, hogy a közgyűlés mielőbb foglalkozik a problémával, és figyelembe veszi a klub szakmai javaslatait.

- Értetlenül állok az ügy előtt, nem a sajtón keresztül kellene üzengetni, a vitás kérdéseket a tárgyalóasztalnál kell rendezni - fogalmazott Marton Zsolt, Szombathely futballjáért is felelős alpolgármester.

- Azért sem értem a dolgot, mert végre kedvező a helyzet, áramlik a pénz az utánpótlásba. Az elitképzést végző Illés Akadémia kiemelt állami támogatást kap, a HVSE pedig többek között a társasági adóból jut jelentős összeghez. Most nem szabad marakodni, egységesíteni kell az erőket. Az önkormányzat nem fogja hagyni, hogy elfajuljon a vita. Ráadásul véleményem szerint inkább személyi ellentétek húzódnak meg a háttérben, semmint szakmai viták. Áprilisban elkészül Szombathely utánpótlásképzését szabályozó munkaanyag. Az előző önkormányzati ciklusban felállított rendszerben apró, ám orvosolható repedések vannak. Mindkét fél véleményét figyelembe vesszük, de például mi is azt szorgalmazzuk - akárcsak a Haladás -, hogy a bentlakásos akadémiai képzés középiskolás korban kezdődjön. Ennek pedagógiai okai is vannak. Minden marakodásra utaló nyilatkozat rontja az esélyeket, hiszen oda lehet pénzt szerezni, ahol nyugodt körülmények vannak. Ezt vegye figyelembe mindenki!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!