Már a vérünket szívják: ezekben a hónapokban a legaktívabbak a kullancsok

Hazánkban a kullancsok szempontjából két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg: az első március végétől június elejéig tart, a második, kisebb csúcs pedig szeptemberben jelentkezik. Megyénk erősen fertőzött kullancsokkal, ezért nem árt megfelelően védekezni a kis vérszívók ellen.

Bajdó Bettina

A kullancsok körülbelül 90 millió éve lakják a földet, hazánkban 42 fajuk honos. A közhiedelemmel ellentétben ezek az állatok nem a fák lombozatán élnek, inkább az aljnövényzetet kedvelik. Áprilisban és májusban megszaporodnak a magas páratartalom miatt, majd szeptemberben és októberben ismét több vérszívó támad. 43 kullancsencephalitisként diagnosztizált megbetegedést jelentettek 2011-ben az Országos Epidemiológia Központnak. Ez a 2009-ben (70) és a 2010-ben (50) regisztrált esetszámhoz viszonyítva is csökkenést jelent. 2011-ben 1681 Lyme-kór esetről szereztek tudomást, ami szintén kevesebb a megelőző két évben regisztráltnál (2009: 1738 eset, 2010: 2355 eset).

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint a kullancsok elsősorban madarak és emlősök, kisebb arányban hüllők vérszívói. Hazánkban mintegy kéttucat fajuk honos. Közülük leggyakrabban a közönséges kullancs szív vért emberből, a csípések túlnyomó többségéért a nimfák és a nőstények felelősek. A kullancsok általában a levelek, fűszálak végén kapaszkodnak meg, alkalmas pillanatot keresve arra, hogy az arra járók tollazatára, bundájára, ruházatára felkapaszkodjanak. Rendszerint hajnalban és napnyugta után, a talajtól jellemzően 50-80 cm magasságban várnak „áldozatukra”.

A hazai kullancsok által terjesztett betegségek közül egyet vírus, a többit baktériumok, paraziták okozzák. Leggyakoribb a Lyme-kór, évente több mint ezer beteget regisztrálnak. Második helyen az agyvelőgyulladás áll, évi 60-70 megbetegedéssel.

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta, hogy a kullancsencephalitis az egyetlen, kullancs által terjesztett betegség, amely ellen létezik védőoltás. - Bármikor érdemes a védőoltást a háziorvostól kérni - folytatta a tiszti főorvos. 

- Felnőttek és gyermekek számára külön oltóanyag áll rendelkezésre. A gyermekek egyéves kor után kaphatják meg a védőoltást.  Egy év kell a teljes védettség kialakulásához. Egy hónap alatt ugyanis két alapoltás van, majd egy év múlva egy emlékeztető oltást kell kérni, ötévenként még egy emlékeztető oltást szükséges adni. A védettség azonban már a második oltás után kialakul. A szérum pedig hosszú távon óvja a pácienseket.

A tiszti főorvos hozzátette, hogy a közönséges kullancs legnagyobb számban a gazdag, sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, de megtalálható városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is. Ha ilyen helyen járunk, akkor használjunk kullancsriasztó szert, illetve lehetőleg zártabb ruházatot vegyünk fel. Hazaérve feltétlenül vizsgáljuk át a bőrfelületet és a befúródott kullancsokat azonnal távolítsuk el.

A kullancs eltávolítására hegyes végű, patikában kapható, rugós, acélból készült csipeszt használjunk. A szakemberek szerint fontos, hogy az eltávolításkor a kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg és a testét ne nyomjuk össze. A kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatók, így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomra összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem célszerű például otthoni szemöldökcsipesszel próbálkozni.

Leggyakoribb fertőzés a Lyme-kór

A leggyakoribb kullancs által terjesztett fertőzés a Lyme-kór, ami ellen nincs védőoltás, de ha időben észlelik, akkor antibiotikummal gyógyítható. A betegség legjellegzetesebb klinikai tünete a gyűrű alakú, vándorló bőrpír, de előfordulhatnak még egyéb jelek  szívpanaszok, zsibbadás, ideggyulladás, de ezek csak jóval a csípés után jelentkeznek.

A gyerekek védelméről gondoskodni kell

Megyénk és a szomszédos Ausztria kullancsok tekintetében különösen fertőzött területnek mondható. Ausztriában azonban 95 százalékos az átoltottsági arány, így a betegségek száma is jelentősen lecsökkent. Hazánkról ugyanez nem mondható el. Kevesen kérik a védőoltást, annak ellenére, hogy évről évre nő a kullancsok száma. S már nem csak az erdőkön, mezőkön szedhetünk össze kullancsokat, hanem akár a belvárosban is. A kis vérszívók megtalálhatók a fák, a bokrok tövében, s játszóterek játékai között is. Ezért nem ártana legalább a gyerekeket beoltatni, hogy megvédjük őket attól a betegségtől, mely ellen létezik vakcina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!