Nagy munká(k)ban a vasi önkéntesek

November óta öt közösségi feladatot tűzött ki a Vas Megyei Önkéntes Centrum, melyekre egy-egy napon a megye számos helyszínén toboroztak jelentkezőket. A program részeként a megye harmincnégy helyszínén összesen mintegy 930 regisztrált önkéntes vett részt az egyes akciókban.

Varga Krisztina

A szervezők úgy választották meg  a feladatokat, hogy a megkezdett munkákban benne foglaltassék a folytatás, illetve a folyamatos bővülés lehetősége.

Elsőként még karácsony előtt könygyűjtést hirdettek vasi könyvtárakban, hátrányos helyzetű családok részére. Két hét alatt 1800 kötet gyűlt össze, s a záró napon a megye öt könyvtárában olvastak fel neves közéleti személyiségek.

Koratavasszal a természetvédelmi programok kerültek előtérbe. A futballpályák környezetének rendbetételében öt falu 108 fiatalja szorgoskodott.  A legtöbben Szentpéterfán tevékenykedtek: itt 48 főt sikerült mozgósítani.
Ugyancsak öt helyen tisztítottak forrásokat, élővizeket. Szemetet szedtek, bozótot irtottak, avart gereblyéztek. Az akciót a Kerekerdő Alapítvány és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság segítette.

A legtöbb - közel hatszáz - önkéntest az őshonos fák ültetése vonzotta: a megyében tizenöt helyen létesült régi magyar fajtákból tündérkert! A fácskákat helyi lakosok, kisdiákok gondozzák tovább. Végül, de nem utolsó sorban négy helyszínen  régi sírok, kőkeresztek, történelmi emlékhelyek szabadultak meg a buja indáktól s a feledéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!