Nyílt napot tartottak a parkerdei kiskertekben

Harmonikamuzsika, énekszó törte meg kedden délután a feketevenyvesi parkerdő néhány kiskertjénél a tikkadt délutáni csöndet. Mintha szüretelnének, pedig a szombathelyi Parkerdei Kertbarát Egyesület tartotta immár hagyományos tavaszi nyílt napját.

Tersztyánszky Krisztina

A környék kiskerttulajdonosait tömörítő egyesület immár harmadik éve ápolja a Nyitott porta nap hagyományát. Egyszer májusban, egyszer pedig augusztusban néhány tulajdonos megnyitja kiskertjét az érdeklődők előtt.

Kedden délután kettőkor vagy harminc emberből álló csoport  indult el a parkerdei büfétől, hogy a nagy melegben végiglátogassa a vendégszerető gazdákat. Útjuk egy szakaszán, a Telekköz utcában  mi is csatlakoztunk hozzájuk: akkor éppen Kovácsné Lakatos Angéla parcelláján csodálták a már szépen mutatkozó zöldségeket, a szőlőt, a kivifát.

- Még félünk kicsit a fagyosszentektől, de azért reménykedünk, hogy az idén megint ehetünk a fa finom terméséből  - magyarázta a háziasszony, felidézve: tavaly  egy szélvihar levitte az egész kivitermést. Hozzátette: szívesen nyitja meg kapuját a vendégek előtt, jólesik egy kis beszélgetés, tapasztalatcsere, no meg még süteményreceptek is gazdát cserélnek ilyenkor a vendég hölgyekkel.

Kiderült, hogy a látogatók többsége nem teljesen "érintetlen" kert ügyben, kisebb-nagyobb konyhakertje, ház körüli veteményese szinte mindegyiküknek van, azért jöttek, hogy tanuljanak másoktól, hiszen a vendégfogadók többsége korábban nyertese volt valamelyik kiskert pályázatnak. 
 
- Nálam csak gyümölcsfák vannak és szeretnék veteményeskertet is - mondta el például Szabó Attiláné. - Ehhez merítek ötleteket a turné során. Itt megfigyelhettem a komposztálás folyamatát, tanácsokat kaptam arra nézve, hogyan javíthatnám a túl agyagos földemet. 

Faragó Lajosné "csak" a családi háza körül kertészkedik. Azért jött ki, mert szereti a szép kertek látványát, no meg egy kis biciklizés is jólesett.

Monília, permetezés, időjárás... ezeket a szavakat kaptam el a muzsikaszó melletti beszélgetésekből. Míg az asszonyok "kertészkedtek" , a  férfiakat  legjobban az érdekelte, hogyan permetez, hogyan metszi a gyümölcsfákat a másik. Minden portán pár finom falat, egy pohárka házibor - kertbaráti társaságban  hamar eltelt a délután.

Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke kérte, soroljam fel azok nevét, akik szívesen megnyitották kiskertjüket. Íme: Rapali Márton, Győrvári Katalin, Miklós József, Nagy Sándor,  Kovácsné Lakatos Angéla,  Bányai Katalin,  Tóthné Raffai Józsa, Szalainé Horváth Ildikó, Czifra József, Gőcze Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!