Azok a szép idők

A 100 Tagú Cigányzenekar húsvéti koncertje Szombathelyen

2012. április 09., 15:16 szerző: Peltzer Géza
A 100 Tagú Cigányzenekar adott koncertet húsvét vasárnap este az Agora-MSH-ban. A koncertre az előzetes félelmek ellenére szinte teljesen megtelt a terem.

Az 1985-ben alakult együttes először szombatra, majd vasárnapra áthelyezett koncertjére az előzetes félelmek (borsos helyárak) ellenére szinte teljesen megtelt a sportház vasárnap este. Az első részben díszes mellényben, a szünet után fekete öltönyben színpadra lépő zenészek rengeteget, rengeteg féle muzsikát játszottak. Viszont semmit sem beszéltek  ezt volt szünetben a fő téma a nézők között. Emiatt nem tudtuk, kik a szólisták, mely darabot fogja játszani a zenekar, legfeljebb kitalálhattuk. Ilyen jegyárak mellett megérdemelt volna a közönség legalább egy szórólapot.

A műsorra kerülő darabok alapvetően két csoportra oszthatók: klasszikus és nem klasszikus zene. Utóbbin belül: magyar nóta, cigányzene, népszerű örökzöldek de még táncdal is volt (Azok a szép idők). A probléma ez előző kategóriával volt. Ha egy ekkora  létszámú,  főleg vonósokból álló zenekar klasszikust játszik, számolnia kell azzal, hogy összehasonlítja a közönség őket egy szimfonikus zenekar hangzásával. A mindent kotta nélkül játszó 100 Tagú Cigányzenekar  ezért amúgy le a kalappal előttük  ebben az összehasonlításban csúnyán alulmaradt. Csajkovszkijt, bécsieket, Radetzky Marchot más klasszikusokat műsorra tűzni elég nagy bátorság. Volt, hogy szólamok hiányoztak, a precizitás hiánya is kiütközött. Lehet, a néző a hibás, hogy az eredeti hangzással veti össze, amit ettől a zenekartól hall, csak akkor lehetne sikeres egy ilyen vállalkozás, ha cigányzene-stílusban mennének neki egy-egy ilyen feladatnak. De a szimpla másolásba eddig még mindenki bebukott a zenében, ez alól nem kivétel egy olyan ízig-vérig zenész társaság sem, mint a 100 Tagú Cigányzenekar.

A 100 Tagú Cigányzenekar adott koncertet húsvét vasárnap este az Agora-MSH-ban Fotó: Benkő Sándor

Ami viszont elvitathatatlan érdeme a csapatnak, a hitelesség saját műfajban. Ami pedig a legszembeötlőbb: a szólisták teljesítménye. Féltucat kiváló prímást hallhattunk, akik mindent tudnak hangszerükön, nem kevésbé kiválóak voltak a klarinétszólók  és meg ne feledkezzünk a cimbalomszólókról sem. 

Peltzer Géza

Részletes műsorMűsorok betöltése...