A fiatalokat ösztönözni kell az önkéntességre

2011 az önkéntesség európai éve. Az önzetlen segítségnyújtásra való nevelést már fiatal korban el kell kezdeni. Bár Magyarországon az önkéntesség még gyerekcipőben jár, egyre többen vállalkoznak a segítségnyújtásra. Sok iskolában ösztönzik arra a fiatalokat, hogy valamilyen úton-módon segítsenek másokon.

Bajdó Bettina

Csapó Erzsébet, a Neumann János Általános Iskola igazgatója szerint a diákok szívesen végeznek önkéntes munkát. - Most is zajlik egy akciónk - folytatta az igazgató -, bár most nem másokon, hanem magunkon segítettünk. Műanyag palackokat gyűjtöttünk, most is éppen két teherautónyit vittek el. A nyelvi laborunk megmentését tűztük ki célul, ugyanis a nyelviskola, ahonnan a felszerelést hozták, bezárt, s el akarták vinni a berendezés nagy részét. A gyerekek összefogtak, s az önkormányzattal közösen megmentettük a labort. Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen nagy lelkesedéssel gyűjtik majd a gyerekek a palackokat.

Az igazgató szerint az önkéntes munkára való ösztönzés sikere azon múlik, hogyan közelítik meg a gyerekeket. Ha a gyerekek elolvasnak egy felhívást, nem biztos, hogy kedvet is kapnak hozzá. Ám, ha megfelelő módon tálalják, akkor a gyerekek szívesen segítenek.

- Évekkel ezelőtt találtunk egy olyan idős nénit, aki egyedül nem tudott elmenni bevásárolni  - tette hozzá az igazgató. - Megkértem a gyerekeket, hogy segítsenek neki. Eleinte nem tetszett nekik az ötlet, ám utána önként és sokan segítettek a néninek. Támogatom, hogy az érettségi feltétele legyen az önkéntes munkavégzés. Amikor én voltam középiskolás, akkor minden évben kellett önkéntes munkát végezni. Amellett, hogy hasznos, csapatépítő tréningnek is kitűnő volt, s ez ma is fontos lenne azoknak a fiataloknak, akik a saját problémáikkal vannak elfoglalva.

Az NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Károlyi Frigyes szerint is fontos az önkéntesség az iskolás évek alatt is. - Nálunk is tanulnak olyan diákok, akik folyamatosan vállalnak önkéntes munkát - emelte ki az igazgató. - Van, aki a Vöröskereszt legaktívabb tagja, de sokan szociális és családsegítő szervezeteknél segédkeznek. Mi az iskolán belül is próbáljuk a segítést ösztönözni. Bevett szokás, hogy a 9-10. évfolyamos diákok segítik az elsősöket. Például az ebédnél a nagyobbak viszik ki a nehéz tálcát és segítenek az asztal leszedésében is. Ugyanis egy elsős kisdiák nem bírná el a nehéz tálcát. Így az idősebben megtanulják, hogy aki rászorul a segítségre, ahhoz oda kell lépniük. S vannak nálunk olyan napok is, amikor a diákok betekinthetnek mások életébe.

Májusban például a bolyaisok a fogyatékkal élők mindennapjaival ismerkedhetnek meg. Az igazgató szerint szükség van erre, mivel Magyarországon még mindig nehezen fogadjuk el a másságot, idegenkedünk tőle.

- Sajnos vannak olyan tragédiák, melyek hozzánk közel álló emberekkel történnek - fűzte hozzá az igazgató. - Például súlyosan beteg tanulók, akik kórházi kezelésre szorulnak. Az osztálytársak ilyenkor mindig a bajba jutott társaik mellé állnak. Többször előfordult már az is, hogy az osztályokban tanuló diákok bementek a kórház gyerekosztályára, s ott beszélgettek a kis ápoltakkal. A kolontári tragédia hallatán is azonnal összefogtak a tanulók, s gyűjtöttek  a rászorulóknak. Számunkra nagyon fontos az emberség, az önzetlen segítségnyújtás, így nagyon jó ötletnek tartom, hogy az érettségi alapfeltétele legyen a 60 órányi önkéntes munka.


Jellemformálás angol módra

Sokat formálhat a fiatalok jellemén az, ha megtapasztalják, a saját világukon kívül másik világ is létezik. A minap egy természettudományos csatornán érdekes műsort találtam. Angol fiatalok kaptak betekintést abba, hogy hogyan is készülnek az importált élelmiszerek. De nemcsak szemlélhették az élelmiszerek készítését, hanem a folyamatban is részt kellett venniük. Az addig kényeskedő, lustálkodó, maguknak sok mindent követelő fiatalok pár nap alatt teljesen megváltoztak. Szorgos emberekké váltak, akik megbecsülték azt a kevés vacsorát is, amit eléjük tettek este. S azokkal az emberekkel is másként bántak, akiket eddig lenéztek a munkájuk miatt.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!