A fizetőparkolók kongnak az ürességtől, a szomszédos utcák zsúfoltak

Szombathely - Január óta fizetős parkolókat alakítottak ki a piac környéki utcákban. Azóta a fizető zónán kívüli utcákban egymás hegyén-hátán parkolnak az autók.

Varga Nóra

Január elsejétől fizetni kell a parkolásért a Vak Bottyán, a Kinizsi Pál, a Nádor és a Gyöngyös utcákban. A Kinizsi Pál utca a piactól a Pázmány Péter körútig teljes hosszában egyirányú lett. Egy tavaly elkészült tanulmány szerint valamivel több mint hetven autó tud az érintett utcákban szabályosan parkolni, de a felmérések szerint előfordult, hogy 130-140 jármű is várakozott a négy kritikus szakaszon. 



A sofőrök közlekedési kihágások nélkül ezt nem tehették volna meg: a torkolatok nem voltak beláthatók, nem hagyták ki a vezetők azt az öt métert, amit a KRESZ előír, a garázsbejárókat elállták. Hetvennégy, egyenként  hat méter hosszúságú parkolót alakítottak ki januárban, a nagyobb hely lehetőséget biztosít a balesetmentes ki- és beálláshoz. 

A változás nem mindenkit érintett pozitívan: most a fizetős övezeten kívül eső utcákban élők küszködnek ugyan-azokkal a problémákkal, amikkel korábban a Kinizsi Pál, a Vak Bottyán, a Nádor és a Gyöngyös utcákban élők küszködtek. - Kedden, pénteken és hétvégén szinte lehetetlen megállni az utcánkban - mondja a Szőkeföldi utca egyik lakója. Az itt élők nem tudnak a házuk közelében parkolni, a fizetőparkolók viszont kongnak az ürességtől, a sofőrök inkább elsétálnak a piachoz, de nem vesznek parkolójegyet.

A másik gond, hogy a Joskar Ola-lakótelepről kerékpárral szinte lehetetlenség bejutni a belvárosba. A Kinizsi utca egyirányú, a Szent Márton utcától a Barátság utca egy részéig kiépítették ugyan a bicikliutat, de az az utca közepén véget ér. Így a biciklisek és a segédmotorkerékpárosok kénytelenek a járdán közlekedni. 



Egy lehetőségük van a bicikliseknek szabályosan bejutni a belvárosba: a Hunyadi út, de itt senki sem kerekezik szívesen, mert óriási a forgalom.  Fotók: Kiss Teodóra

A Bercsényi Miklós Általános Iskola dolgozói sincsenek könnyű helyzetben a közlekedési reform óta, ugyanis a Bercsényi utca is teljes hosszában fizetőparkoló lett, így a pedagógusok nem tudják hol hagyni az autójukat.

A legközelebbi nem fizetős parkolóhelyek a vasútállomásnál levő posta környékén találhatók. Az intézmény igazgatója, Fokiné Rácz Ilona elmondta, legnagyobb baj az, hogy a közlekedési tábla és a büntetések nincsenek összhangban. 

A tábla csupán kilenc fizetős parkolóhelyet jelez, ezeket fel is festették. Ebbe a körbe az iskola utcafront felőli szakasza az intézmény dolgozói szerint nem tartozik bele. A pedagógusok megálltak az épület előtt, mondván, ott szabad parkolni, de többször megbüntették őket. Egyetlenegy ingyenes parkolásra jogosító kártyát sem kapott az iskola az önkormányzattól. Az intézmény elé kitettek az illetékesek egy várakozni tilos táblát, pedig a suliba 14 mozgássérült gyerek jár. 

A szülőket is megbüntethetik, mert felkísérik csemetéjüket az osztályterembe. Az igazgatónő többször fordult a város vezetőihez segítségért. Először még tavaly decemberben, nemrég dr. Prugberger Emilhez, a körzet önkormányzati képviselőjéhez juttatta el levelét, erre várja most a választ. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!