A Kommunizmus Áldozatainak Napja: mesélnek a házak

<b>Kőszeg </b> - Dr. Küttel István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke mondott emlékbeszédet szerdán a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A szocialista időszakban a magántulajdon szentségén ejtett sebekről beszélt, s meghirdetett egy városi programot.

Némethy Mária

Kőszeg egyik legismertebb családja leszármazottjaként saját famíliájából vett példával illusztrálta dr. Küttel István, mi is történt elődeivel.

- 1716-tól 1950-ig volt családunk tulajdona a Szerecseny patikaház Kőszegen. Édesapám megszenvedte az államosítást. Élete legnagyobb elégtétele volt, amikor 1988-ban a Rákóczi utca 3-ban a Küttel család gyógyszerészi szolgálatát bemutató Patikamúzeumot avattak. Ekkor átvitt értelemben visszakapta a család gyógyszertárát. Szeretnék köszönetet mondani az akkori városvezetésnek, élén Preininger Ferencnek, a Vas Megyei Múzeumok akkori vezetőségének, hálával gondolok dr. Szigetváry Ferencre, a Kőszegi Patikamúzeumok igazgatójára, és nem utolsósorban dr. Antall József néhai miniszterelnökre, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum akkori igazgatójára. 2006-ban édesapám átvitt értelemben visszaköltözhetett a családi patikába: akkor tiszteletére emléktáblát avatott szülőháza falán a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság. Köszönet érte. A Küttel család sebei - úgy érzem - begyógyultak. De ez nem igazság. Annyi tulajdonától megfosztott és fe-ledésbe merült kiváló család él, élt Kőszegen. Rájuk miért nem emlékezünk? Én itt és most ezért meghirdetem a Mesélnek a házak Kőszegen című programot.

Ennek lényege: az egykor államosított házakon, boltokon emléktáblákat helyeznének el.

- A tábla szövegezését a következőképpen képzelem el: E ház, vagy bolt államosítás előtti utolsó tulajdonosa XY volt. Egyéni véleményem szerint szükség van még egy más szövegezésű emléktáblára is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Kőszegi Zsidó Közösséghez tartozó polgártársaink többsége (117-ből 101) a holokauszt áldozatává vált. Ők az államosítást meg sem érhették! Így számos ház leszármazottak nélkül maradt, boltok tulajdonjoga már ekkor a városra szállt. Ezeken a házakon, boltokon elhelyezett táblák szövegezése a következő lenne: E ház, vagy bolt holokauszt előtti utolsó tulajdonosa XY volt. Ez a program önkéntes. Kérem ehhez a volt háztulajdonosok, illetve azok leszármazottainak, a város vezetésének, történészeinek, levéltárosainak, jogászainak, a kor- szak tanúinak, és nem utolsósorban e házak legújabb kori tulajdonosainak segítségét is.

A program még el sem kezdődött, de egy követője már van: ez pedig a Tornay család, a Küttel- villa, később Bartha László festőművész által lakott villa legújabb kori tulajdonosai.

A tavaly elhunyt Tornay Endre András szobrászművész gyönyörű emléktáblát készített a ház államosítás előtti utolsó tulajdonosa, Küttel Ferdinánd emlékére. A művész özvegye, Jula asszony halottak napján minden évben saját maga által készített koszorút helyez el Küttel Ferdinánd és felesége, Wolf Melitta sírjára.

- Reményeim szerint így mesélnek a házak - a teljesség igénye nélkül -, Czekéékről, Stúrékról, Szovjákékról, Riedlékről, Lauringerékről, Róthékról, Chernelékről, Müllerékről, Waisbeckerékről, Deutschékról, Kopfsteinékről, Schwarzékról. Gyó- gyítsuk együtt a sebeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!