A világvége után kétszáz évvel: Szikraváros - filmajánló

Film - Őszintén, először azt hittük, hogy valami sci-fi varázs fog villogni mindenféle hiper-szuper technológiával a DVD lejátszóból, aztán felpörgött a korong és csak-csak nem ugrottak ránk megvadult bányász-droidok mindenféle vakondtúrásból/alagútból.

Garai Antal 'Atom'

Egy kalandos mese arról, hogy mi történt amikor eljött a világvége a Földön, és hogy éltek ezután a föld alatt az emberek. Egy utazás az óriás vakondok és a fény városába, ahol kétszáz év után pislákolni kezdenek a villanykörték.
 
Egy mondatban: világvége után a föld alatt, kis technológiai visszaeséssel élő emberek, akiknek az egyetlen energiaforrássuk rakoncátlankodni kezd, de van kiút a felszínre, amit két gyerek meg is talál és kalandosan feltérképez.



Szikraváros utcái olyanok, mintha valahol a múlt század elején járnánk


A sztori
A világvége alkalmából tudósok egy csoportja összejövetelt rendez. E kis kupaktanácson megtudhatjuk, hogy újszülöttekből létrehoznak egy túlélő, egy földalatti generációt. Azért az újszülöttekre esett a választás, mert ők még nem ismerik a felszínt, így később sem fog nekik hiányozni. Természetesen egy 200 évre lezárt dobozban kapnak tájékoztatást arról, hogy miképp kell majd onnan feljönniük.
 
Azzal ugye mindenki tisztában van, hogy a kétszáz éves dobozok könnyen elkavarodnak az évek alatt, mint ahogy a dédpapa tubákos dobozát sem találjuk már egy ideje, pedig tudjuk, hogy valahol ott lapul a lomtárban. Nos kicsit több, mint kétszáz évig élnek a föld alatt a Szikraváros lakói, viszont az energiát biztosító generátor be-bedöglik, ezért lépni kell.
 
Két gyerek (mint ahogy az a gyerekekre a valóságban is jellemző) nem bír a fenekén ülni miután megtalálják a dobozt, így azt megfejtve elindulnak, hogy végrehajtsák az ősi építők kicsit kopottas és hiányos utasításait.


Miért volt jó?
Mert egy kis varázslatos világot építettek fel s nem holmi ultramodern jövőbeli technikával, hanem úgy, ahogy az a valóságban is lenne, ha már kétszáz éve a föld alatt élnének az emberek, mindenféle nyersanyag, gyárak és hasonlók nélkül. Meseszerű volt az összhatás, a nagy gépekkel, a ruhákkal, mindennel, mintha valami 1940-50-es évekbeli világban játszódott volna az egész.
 


Bill Murray alakította Szikraváros polgármesterét

Ami nem tetszett
A vakondoktól megijedtünk. Aztán kicsit túl rövid lett a vége, egy-két plusz momentumot még eltudtunk volna képzelni lezáráshoz. Még örültünk volna annak is, ha elmagyarázzák, hogy mitől váltak gigantikus méretűvé egyes élőlények, mi van a városon kívül a sötétben, és mitől lett egyáltalán világvége. Mellesleg a Bill Murray alakította polgármester-karakter simán feledhető.
 
DVD extrák
Nos ezen a lemezen nem találtunk „Extrák” menüpontot, így extraként a választható angol, illetve magyar hangsávot és a feliratokat említhetjük.
 
Összegzés
Egy érdekes, nyomokban akár várható jövőkép felvázolása, ami jól sikerült. Az évszázadok alatt lepusztult technológia múltidéző, nem holmi robotokkal tűzdelt fikció. A csatornajavítók toldoznak-foltoznak, sms helyett hírvivők rohannak az üzenetekkel, nekünk tetszett ez a kis történet.
 
Izgalmas, de könnyed kalandfilm hétvégére, ebéd utánra kiváló kis mozi a családnak. Ez nem az a típusú világvége film, aminek nézése közben, ha villámlik vagy dörög az ég, akkor bebújunk az asztal alá egy rózsafüzérrel vagy alufólia-sipkával a fejünkön.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!