A víz világnapján a gondokra is felhívják a figyelmet

Az ENSZ 47. Közgyűlése 1994. március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította. A jövőnk azon múlik, hogy hogyan gazdálkodunk a Földön lévő vízkészleteinkkel.

Bajdó Bettina

Az ENSZ határozata megfogalmazza, hogy a vízkészletek védelme és a fenntartható gazdálkodás igényli a közfegyelmet. Világméretű "vízmozgalma" elősegíti a víztudatosságot terjeszteni a világban, a víz ügyét világossá tenni, hogy a víz a fenntartható fejlődés záloga maradhasson. 

A víz világnapján arra kell felhívni a szakemberek és a társadalom figyelmét, hogy a víz érték. A vízkészletek csökkenőben vannak és milliók küszködnek a vízhiánnyal. Európa számos országában, de különösen a mediterrán területeken a legfontosabb mezőgazdasági és környezeti veszélyt a vízhiány jelenti.

A helyzet egyre romlik, mivel a vízigények növekednek, mialatt a rendelkezésre álló vízkészletek csökkennek. A Víz Világnapjának célja tehát, minél szélesebb körhöz eljuttatni az esemény üzenetét, tudatosítani a vízzel kapcsolatos problémákat, és cselekvésre ösztönözni az embereket. 

- Csütörtök reggel nyolc órától este nyolc óráig nyílt napot tartottak a Váci Mihály utca 30/A szám alatt található Vízmű Történeti Múzeumban - tudtuk meg Zsebők Györgyitől, a Vasivíz Zrt. kommunikációs referensétől.

A Vízmű Történeti Múzeum 1998. óta tekinthető meg a Vasivíz Zrt. északi gépházában. A csaknem százéves épületben az érdeklődők hiteles információkat és érdekes tapasztalatokat szerezhetnek a római kori víznyeréstől kezdve a mai vízi-közmű szolgáltatásig korabeli eszközök, dokumentumok segítségével. 

A Vasivíz Zrt.  rajpályázatot és fotópályázatot is hirdetett "I love csapvíz" címmel. A beérkezett rajzokat és fotókat a zsűri már elbírálta, április elején pedig kiderül, kik bizonyultak a legjobbnak. A rajzokból és fotókból a fedett uszodában nyílik majd kiállítás.

A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Magyar Hidrológiai Társaság Nyugat-dunántúli Területi szerve a víz világnapja alkalmából Víz és egészség címmel szakmai napot szervezett.

A Kneffel Pál teremben tartott szakmai napot dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos nyitotta meg, majd Nádor István, a vízügyi igazgatóság vezetője mondott köszöntőt.

Szó volt a vízszennyezés egészségre tett hatásáról, a megye ivóvízének minőségéről, s a keringési rendszer megbetegedései miatt bekövetkezett halálozás és az ivóvíz keménységének összefüggéséről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!