Afganisztán: szerda éjszaka hozzák haza a sérült katonákat

A műtét után javult az Afganisztánban kedden közlekedési balesetben életveszélyes sérüléseket szenvedett magyar katona állapota, szállítható állapotba került, így szerda éjszaka mind a négy sérültet hazahozzák - mondta el Kovács József vezérőrnagy.

MTI

Tájékoztatása szerint a két elhunyt katona holttestét később - valószínűleg a hét végén - tudják hazaszállítani. A hősi halottá nyilvánított Dálnoki András szakaszvezető és Róth Orsolya őrmester temetésének helyéről és idejéről a családtagok kérését figyelembe véve döntenek.

Róth Orsolya családját már kedden meglátogatták szolgálati helyének, a debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandárnak, valamint az összhaderőnemi parancsnokságnak a képviselői. Orvos és pszichológus segít nekik a tragédia feldolgozásában, és a honvédség is folyamatosan tartja velük a kapcsolatot. A továbbiakban is mindenben segíteni fogják a hozzátartozókat - mondta a vezérőrnagy.

Kovács József közölte, hogy a baleset körülményeinek felderítésére a német katonai rendőrség folytatja le a helyszíni vizsgálatot. Várhatóan a hétvégére fejeződik be, és a jövő hétre Magyarországon is rendelkezésre állnak majd az iratok. Ezek után - kötelezően - a magyar katonai ügyészség is vizsgálatot folytat az ügyben.

Kedden Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról az öt járműből álló konvoj elé hajtott egy afgán jármű, és a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdte. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. 

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető válságos állapotban került kórházba. Egy katona súlyos, nem életveszélyes, két társuk könnyebb sérüléseket szenvedett.

Két katonáját gyászolja a debreceni dandár

Két katonatársukat gyászolják a debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandár katonái; az Afganisztánban kedden közlekedési balesetben elhunyt Róth Orsolya őrmester és Dálnoki András szakaszvezető gyászszalagos fényképét szerdán elhelyezték a Kossuth laktanyában lévő békefenntartók emlékparkjában, ahol a katonák mécsesek gyújtásával róják le kegyeletüket társaik emléke előtt.

Böröndi Gábor dandártábornok az emlékparkban tartott sajtótájékoztatón elmondta: az elhunyt katonák nem támadás, vagy rajtaütés áldozatai; utánpótlásért mentek egy katonai konvoj harmadik tagjaként, amikor egy afgán sofőr gépkocsival eléjük hajtott. A harcjárművet vezető katona, hogy elkerülje az ütközést, elrántotta a kormányt, ekkor megpördült a jármű, amelynek leszakadtak a kerekei és a lőtornya.
   
A balesetben Dálnoki András szakaszvezető a helyszínen, Róth Orsolya őrmester a kórházba szállítás után meghalt. A harci jármű vezetőjén életmentő műtétet hajtottak végre, állapota stabilizálódott, egy katona lábszártörést szenvedett, kettő könnyebben megsérült a balesetben - ismertette a tábornok.
   
A sérültek és a elhunyt katonák hazaszállításának előkészítése megkezdődött, a könnyebben megsérült két katona eldöntheti, hogy folytatja-e szolgálatát a helyszínen, vagy néhány napra hazajön - mondta Böröndi Gábor.
   
A tábornok tájékoztatása szerint a dandár két kiváló katonáját veszítette el a balesetben, ők a debreceni Bocskai dandár első hősi halottai.
   
A debreceni Kossuth laktanyára szerdán kitűzték a fekete lobogót, reggel dandársorakozón ismertették a történteket a katonákkal, közülük sokan könnyezve emlékeztek elhunyt társaikra.
   
Mind Afganisztánban, mind Debrecenben pszichológusok segítenek feldolgozni a történteket, a debreceni laktanyában szerda reggel kinyitották a kápolnát is - mondta a dandár parancsnoka.
   
Böröndi Gábor együttérzéséről biztosította az elhunytak hozzátartozóit, akikről a továbbiakban is gondoskodnak.
   
Mint hozzátette: az afganisztáni misszió tovább folytatódik; a dandár 39-es lövész zászlóaljának száznyolcvan  katonája Afganisztánban, mintegy kétszáz katonája Koszovóban teljesít szolgálatot.

 Benkő Tibor: gyakorlott sofőrnek számít a járművel felborult katona

Gyakorlott és kiképzett sofőrnek számít az a katona, aki a kedden Afganisztánban felborult járművet vezette - mondta Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán a Duna Televízió reggeli műsorában.

A vezérkari főnök - kérdésre válaszolva - határozottan cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a szerencsétlenül járt gépjármű vezetői nem lettek volna eléggé gyakorlottak, s ez is közrejátszott volna a balesetben.
   
Elmondta, hogy az a sofőr, aki a baleset bekövetkeztekor irányította a katonai járművet, itthon több mint félmillió kilométert vezetett balesetmentesen nagy járművön és januárban Németországban felkészítést kapott a páncélozott gépkocsik vezetésére, Afganisztánban pedig kimondottan a most vezetett típusra képezték ki.
   
A két és fél hónapos kint tartózkodás alatt több mint kétezer kilométert vezetett a járművel - tette hozzá.
   
Benkő Tibor szerint a balesetet szenvedett gépkocsitípust közútra tervezték, 2007 óta használják, többek között az USA hadserege is, mivel ez az egyik legmodernebb, legjobb páncélvédelmet nyújtó gépjármű.
   
Az is igaz ugyanakkor - tette hozzá Benkő Tibor -, hogy nagy tömegű járműről van szó, a kocsi több mint tizenhét tonnát nyom és eléggé magasan van a súlypontja, így jóval instabilabb a terepre kifejlesztett, más típusokhoz képest, mégis közúton megbízható járműről van szó.
   
A vezérkari főnök elmondta azt is, hogy a honvédség nem hagyja magára az elhunyt katonák családjait, anyagi értelemben sem. A katonák egyfelől biztosítással tartózkodtak műveleti területen, a mostani eset kapcsán a biztosító köteles fizetni, másrészt a Honvédelmi Minisztérium anyagi támogatással is segíti a hozzátartozókat.
   
Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka szerdán, a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában elmondta, hogy sikerült stabilizálni a baleset során életveszélyesen megsebesült magyar katona állapotát, a szakaszvezetőt már megműtötték.
   
A parancsnok közlése szerint szerdán döntik el a Mazari-Sarifban lévő katonai kórház orvosai, hogy mikor lehet Magyarországra szállítani a közlekedési baleset sérültjeit. Amint a döntés megszületik, 12 órán belül Magyarországra szállítják a sérülteket - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!