Átalakítás: megelevenedik a Jurisics vár története

A művelődési központ kiköltözik a Jurisics-várból, amely egy évre bezárt Kőszegen. Mi történik a vármúzeummal? Milyen kiállítási anyag kerül majd vissza a megszépült várba?

Némethy Mária

Hírt adtunk arról, hogy a Jurisics-vár felújítási és bővítési munkálatai várhatóan 2011 tavaszán elkezdődnek, emiatt egy évre bezárt a vár. A benne működő intézmények közül - működése megőrzése miatt - kiköltözik a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. 

- A vármúzeum is bezárt, nem látogatható, a kiállítási anyagot lebontjuk, elszállítjuk majd - közölte kérdésünkre Révész József  városi múzeumigazgató. - A várprojekt célja a Jurisics-vár turisztikai célú fejlesztésével kiemelkedő turisztikai vonzerőt teremteni Kőszegen azért, hogy a városba és a kistérségbe több turista érkezzen. -

- A vármúzeumban látogatóbarát kiállítási tereket és interaktív kiállításokat hozunk majd  létre - magyarázza Révész József, aki azt is elmondja: mindezt a megyei önkormányzat támogatásából, mintegy 60 millió forintból sikerül megvalósítaniuk.

Arról is kérdeztük, milyen lesz majd várhatóan egy év múlva a múzeum a várban. Az igazgató erre válaszolva egy 80 oldalas pályázati anyagból emelte ki a legfontosabb részleteket. 

- Nagyon modern technikai eszközökkel, például klimatizált vitrinekkel interaktív kiállítótérben ismerkedhetnek majd a látogatók, a turisták a Jurisics-vár történetével alapításától egészen 1945-ig, azaz az Esterházy-korszak végéig. Az 1532-es török várostromot kiemelten jelenítik meg, különtermet kap majd. -

A beszélgetés közben kiderül: a vármúzeumban eddig látható kiállítási anyagnak mintegy 80 százaléka elkerül a várból. A hosszú távú terv ugyanis az, hogy a Tábornokházban lesz a várostörténeti kiállítás, ahol Kőszegről szerezhet majd sokrétű információt a turista. A Tábornokház és a Patikamúzeum jelenleg is látogatható Kőszegen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!