Autóbalesetben meghalt Horváth Zoltán, magyar válogatott kosaras

Gyászol Szombathely, Vas megye és az egész ország sportszerető társadalma: autóbalesetben elhunyt a Falco KC mindenki által kedvelt, kiváló játékosa, Horváth Zoltán. Cece nem pattogtat többé.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Sokkoló hírt kaptunk hétfőn reggel: autóbalestben elhunyt Horváth Zoltán, a Falco KC válogatott kosarasa. Megállt az élet az Arena Savariában, a csapattársak, a szurkolók  klubhovatartozástól függetlenül  gyászolják a 30 esztendős sportolót.

Hétfőn reggel néhány perccel nyolc óra előtt halálos kimenetelű közlekedési baleset történt Tömörd és Vasasz- szonyfa között. A Tömörd felől érkező férfi Toyotájával megcsúszott a jeges úton, és áttért a menetirány szerinti bal oldali sávba, ahol ütközött a vele szemben közlekedő járműszerelvénnyel. A balesetben a Toyota sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy elhunyt.

A Toyotát Horváth Zoltán, a Falco válogatott kosarasa vezette. Sopronban töltötte a karácsonyi ünnepeket, a hétfő délelőtti edzésre tartott Szombathelyre. A jármű megcsúszott a jeges úton, a jobb oldali árok felé sodródott, majd áttért a szemközti sávba, és szembe került az éppen ott érkező, cukorrépát szállító pótkocsis teherautóval.

A két jármű frontálisan ütközött, a teherautó hosszú métereken át tolta a Toyotát, mielőtt megállt. A játékos súlyos sérüléseket szenvedett, a csepregi tűzoltóknak kellett kiszabadítani őt a roncsokból. A mentők igyekeztek a szombathelyi kórházba szállítani, ám Söpténél, a mentőautóban Horváth Zoltán meghalt. Információink szerint a sportoló halálát súlyos koponyasérülés okozta.


A szurkolók, a játékostársak, az ellenfelek hétfő este az Arena Savaria előtt gyújtottak gyertyát Cece emlékére

Hétfő este 19 órától az Arena Savaria előtt gyertyagyújtással, néma főhajtással adóztak családtagok, játékostársak, szurkolók Horváth Zoltán emlékének. A csarnok főbejáratánál Cece óriásfotója alatt ott volt a 18-as meze is. Az emberek ellepték a teret, a gyertyák és a virágok pedig csak gyűltek.

Horváth Zoltán felesége kezében férje sportcipőjével némán nyelte a könnyeit. És ott voltak a csapattársak. Kálmán László szeme  csakúgy mint társaié  a gyertyalángokba révedt. A csapat tagjait láthatóan megtörte, megviselte a tragédia.

A szomszédvár Körmend képviselői is eljöttek  többek között Sabáli Balázs, vagy éppen Zsebe Ferenc. Egy Red Devils sál is került a gyertyatenger közepébe. Torokszorító érzés volt végignézni a csendes, könnyes arcokon. Nem is olyan régen még pezsgők durrantak, petárdák robbantak az Arena Savaria előtt, a Falco bajnoki címét ünnepelte Szombathely. Alig másfél év elteltével pedig gyertyák világítják be a teret  Vas megye gyászol.

Gráczer György: Az én szememben ő testesítette meg a tökéletes sportembert

Borzalmas napja volt a hétfői Gráczer Györgynek, a Falco-Szova KC Szombathely ügyvezetőjének. - A rendőrségtől tudtam meg, hogy egy Falco-által bérelt Toyota karambolozott - tudtuk meg a könnyeivel küszködő, megtört ügyvezetőtől. 

- Szíven ütött a hír, hiszen tudtam, hogy az egyik ilyen autó Kazlauskasé, a másik pedig Zolié. Arnas hazament az ünnepekre Litvániába... Imádkoztam, hogy ne legyen nagy baj Zolival. Tíz óra körül értem be a kórházba, ahol az orvos elmondta a megmásíthatatlant: Zoli meghalt. Forgott velem a világ. Azonosítanom kellett a holttestet. Tudtam, hogy Cece koponyasérülést szenvedett, de nem törte össze az arcát  bár ez most igazán nem fontos...

Nem kívánom senkinek azokat a peceket. A csapattal a délelőtti edzés után közöltem a tragédia hírét: a társaság összeomlott, többen elsírták magukat. Nagyon nehéz lesz ebből a helyzetből talpra állni. Mert az csak egy dolog, hogy Zoli klasszis kosárlabdázó, vezéregyéniség volt. De a személyében egy remek embert, igazi barátot, igazi csapatjátékost veszítettünk el. Mindenkinek nagyon fog hiányozni. Most még nem tudom, hogyan tovább, összeülünk, és megpróbálunk együtt megoldást találni a gondjainkra. Nekem különösen fáj Zoli halála, nagyon közel állt hozzám. Az én szememben ő testesítette meg a tökéletes sportembert  akiről senki nem tud rosszat mondani.

Nikola Lazics, a szombathelyi klub trénere: Olyan játékos volt ő, akire minden edző vágyott

Zoli elvesztése óriási érvágás nemcsak a Falco, hanem az egész magyar kosárlabdasport számára  szögezte le Nikola Lazics, a szombathelyi klub trénere.  Nagyon hasznos, harcos kosarast, egy jó játékost, igazi csapatembert, egy tisztelettudó, intelligens sportembert ismertem meg a személyében. Olyan játékos volt ő, akire minden edző vágyott. Érdekesség, hogy még a ZTE edzőjeként igyekeztem Egerszegre csábítani. Örültem, hogy most végre együt dolgozhatok vele  nagyon sajnálom, hogy csak ilyen rövid ideig. A tragédia letörte a csapatot, engem is lesújtott, keresem önmagamat, nem voltam még soha hasonló szituációban. Szakmai kérdésekről egyelőre képtelen vagyok beszélni: nem tudom, hogyan lesznek az edzések az elkövetkező napokban, Zoli pótlásáról pedig még nem is gondolkodtam  nem is lehet őt pótolni.

Dr. Czeglédy Csaba, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere: Zoli pillanatok alatt vezéregyénisége lett a csapatnak

Horváth Zoltán 2008 őszén 2+1 évre írt alá a Falcóhoz  fogalmazott dr. Czeglédy Csaba, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere.  Pillanatok alatt vezéregyénisége lett a csapatnak, nagyon kedvelték őt az szurkolók, de az ellenfelek is rendkívül tisztelték. Most tavaszal készültünk vele tárgyalóasztahoz ülni, szerettük volna, ha nyáron nem csak egy évvel hosszabbítja meg a szerődését. Hosszú távra akartuk őt elkötelezni a Falco mellett. Olyan ember volt, akire játékospályafutása befejezése után is számítottunk volna.  Jelen helyzetben csupán annyit tehet a város, hogy Zolit a saját halottjának tekinti. Amikor beszéltem vele, mindig azt éreztem, hogy igazi otthonra lelt Szombathelyen.

Csák Tamás a MJUS-Fortress Körmend ügyvezető elnöke: Zoli nemes ellenfél volt és nagyszerű ember

Mély megdöbbenéssel értesültünk a Falco kiválósága, Horváth Zoltán haláláról. Zoli nemes ellenfél volt és nagyszerű ember. Halála pótolhatatlan veszteség a magyar kosárlabdázásnak. Őszinte részvétünk Zoli szűkebb és a Falco népes családjának  mondta a szomszédvár, a MJUS-Fortress Körmend ügyvezető elnöke, Csák Tamás. 

A körmendi szurkolók is gyertyagyújtással emlékeztek meg róla a körmendi kosárcsarnok falánál kedden este hatkor.

Kálmán László, a Falco kapitánya: Felmérhetetlen, mit jelentett ő a csapatnak

"Nagyon nehéz most beszélni. Nemcsak játékostársak voltunk, hanem jó barátok is. Vasárnap este még beszélgettünk telefonon, viccelődtünk, most pedig vége az életének. Egy ismeretlen tragédiájáról is szörnyű hallani, de azt elfogadni,  amikor a hozzánk közelállóval történik valami  borzasztó. Egy ilyen balszerencse miatt elveszítettük Zolit; óriási űrt hagy maga után, hiszen nagyon beépült a csapatba, mindenki szerette, és nem csak sportolói kapcsolat volt ez. Felmérhetetlen, mit jelentett ő a csapatnak. Most nem tehetünk mást, össze kell fognunk   mindenkinek. Fel kell dolgoznunk a tragédiát és valahogy talpra állnunk. Nem lesz egyszerű. "

Németh István, a válogatott kapitánya: Nagyon korrekt embernek ismertem meg Cecét

"Nehéz ilyenkor bármit mondani. Megdöbbentő, hogy egy pillanat alatt véget érhet az élet. És ez akárkivel megtörténhet. Nagyon korrekt embernek ismertem meg Cecét. Nem álltunk egymáshoz igazán közel, de kedveltem őt, tényleg rendes srác volt. Nagyon nehéz lesz most a feleségének és a családjának. Sajnálom a történteket. Én a kis családommal kimegyek az Arena Savariához és elbúcsúzom Cecétől."

Mészáros Lajos: Egyszerűen nem találok szavakat a döbbenettől

"Óriási veszteség érte a magyar kosárlabdasportot, nagyszerű játékost és kiváló embert ismertem meg Zoliban - reagált a halálhírre Mészáros Lajos, a válogatott szakmai igazgatója. - Viszonylag későn kezdett el kosárlabdázni, miután áttelepült Erdélyből, de második kapitánykodásom alatt stabil válogatott kerettaggá vált az elmúlt években. Egyszerűen nem találok szavakat a döbbenettől."

Nyugodj békében, Cece!

Itt elolvashatja Horváth Zoltán utolsó interjúját, amely a karácsonyi számunkban jelent meg.

Csípett, mint a cecelégy

A hórihorgas fiatalember Veszprémben kezdett el igazán komolyan kosárlabdázni. Eleinte ügyetlen volt és vékony, de egyre jobban belejött a játékba.

Jó ritmusérzékét bizonyította, hogy rendre remek ütemű szerelésekkel akadályozta meg az edzéseken és a meccseken is a pontos dobásokat. Így ragadt rá a Cece (csípett, mint a cecelégy) becenév, melyet aztán magával vitt pályafutásának állomásaira is: Pécsre, Paksra, Görögországba és Szombathelyre.

- Zalaegerszegről került a veszprémi egyetemre - mesélte a Veszprém Megyei Naplónak megtörten Andorka Zoltán, a Veszprémi Egyetem SC kosárlabda szakosztályának vezetője. 

- Első éves egyetemistaként figyeltünk fel rá, eleinte Petőfi Lajos volt az edzője, aztán Molnár István. Öt évig játszott nálunk, igazán itt lett belőle kosárlabdázó. Az gyorsan kiderült, hogy jó közösségi ember, de rossz volt az étvágya, vékony volt és borzasztó magas, azt mondtuk, hogy még a vonalban is megbotlik.

Tudtuk, ha erőt, izmot pakolnak rá, akkor kitűnő játékos válhat belőle. Ez aztán Pécsen meg is történt. Tisztelettudó fiú volt, a feleségét is itt ismerte meg az egyetemen. Rendszeresen visszajárt, a bajnoki érmünket is legutóbb ő adta át a csapatnak.

Szerették a srácok azért is, mert ugyanolyan maradt, mint amikor elment tőlünk. A sárváriak hívtak, mert éppen az orvosuk volt a mentős. Ők vitték kórházba, de azt mondták olyan súlyos fejsérülései voltak, hogy nem volt esélye. Borzalmas ez az egész.

- Egész napokat is töltöttünk együtt, remek ember volt. A barátaiért mindent megtett, mindig őszinte volt és nem utolsó sorban nagyon szerette a kosárlabdát. Reggel hallottam a hírt, de nem akartam elhinni. Azonnal hívtam Julit, a feleségét, hátha azt mondja, hogy tévedés az egész.

Sajnos megerősítette a tragédiát, de még mindig nem tudom felfogni. Veszprémből azért ment el, mert tudatosan tovább szeretett volna lépni. Be is jött neki, jó csapatokban játszott, a válogatottban is bemutatkozhatott. Sajnos egyre ritkábban beszéltünk, de volt hogy négy-öt hónap szünet után találkoztunk és úgy folytattuk, mintha abban a pillanatban hagytuk volna abba. Szörnyű ez a dolog, ráadásul most tervezték, hogy gyermekük lesz -olvasható a Veszprém Megyei Napló honlapján.

Horváth Zoltán 1979. szeptember 27-én Erdélyben, Szatmárnémetiben született. A család Magyaroszágra költözött, végül Zalaapátiban telepedett le. A ZTE színeiben ismerkedett meg a kosárlabdával, ám a Veszprémi Egyetem B-csoportos csapatában kezdett el komolyabban foglalkozni a sportággal  fel is hagyott vegyészmérnöki tanulmányaival. A PVSK-ban mutatkozott be az A-csoportban, majd egy rövid megszakítással három szezonon keresztül pattogtatott az Atomerőmű csapatában  egy-egy bajnoki címet, kupagyőzelmet ünnepelhetett a paksiakkal. 2007 őszén három hónapig a görög PAOK játékosa volt. 2008 nyarától erősítette a Falcót. Alapembere volt a magyar válogatottnak.

A legutóbbi bajnokság összesített táblázatában a második helyen végzett, 29.58-as átlaggal. Volt olyan találkozó, ahol a legelitebb mezőnyben 29 pontot dobott, de akadt olyan is, amikor tizenhat lepattanó labdát szerzett.

OLDALTÖRÉS: Horváth Zoltán halála kapcsán több közleményt is kiadtak

Szombathely MJV Önkormányzatának közleménye

Szombathely MJV Önkormányzatának közleménye

Szombathely MJV Önkormányzatának közleménye


Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megdöbbenéssel értesült a FALCO KC kiváló kosárlabdázójának, Horváth Zoltán tragikus haláláról. Horváth Zoltán Szatmárnémetiben született. Zalaegerszegen kezdte kosaras pályafutását, melyet 2008-tól a vasi megyeszékhelyen folytatott. A magyar válogatott tagja. Horváth Zoltán, „Cece” Szombathelyen hamar barátokra lelt, otthon érezte magát. Olyan, mint egy igazi család- nyilatkozta utolsó interjújában, a csapatáról és társairól. A család karácsonyi ünnepségről tartott Sopronból haza, a második családjához, a FALCO-hoz, hogy velük is együtt ünnepeljen, és persze eddzen, készüljön a csapat következő mérkőzésére. Ekkor történt a tragédia. Szombathely város sportélete nemcsak egy kiváló centerrel, hanem egy remek tehetségű emberrel, társsal lett szegényebb.

Emlékét méltó módon megőrizzük.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Horváth Zoltánt saját halottjának tekinti.

Szombathely 2009.december 28.


A Szombathelyi Haladás sajtóközleménye:


A Szombathelyi Haladás megdöbbenéssel értesült Horváth Zoltánnak, a FALCO játékosának halálhíréről.
A szombathelyi sportéletet pótolhatatlan veszteség érte, remek emberrel, nagyszerű játékossal lettünk szegényebbek. A Haladás valamennyi munkatársa, labdarúgója nevében fejezzük ki részvétünket családjának, a FALCO-nak. Arra kérjük minden szurkolónkat, hogy este hét órakor csatlakozzanak a kosárbarátokhoz, az Arena Savariánál tartandó megemlékezésen.

Tóth Péter
csapatkapitány, Szombathelyi Haladás

Dobány Lajos
ügyvezető, Szombathelyi Haladás

dr. Czeglédy Csaba
alpolgármester, a Szombathelyi Haladás többségi tulajdonosának képviselője

A Szombathelyi Dobó SE közleménye

A Szombathelyi DOBÓ SE sportolói, edzői, vezetősége megdöbbenéssel értesült a FALCO KC válogatott kosárlabdázója, Horváth Zoltán tragikus haláláról. Meggyőződésünk, hogy a csupaszív sportember elvesztésével Szombathely sportéletét is súlyos veszteség érte. A mérhetetlen fájdalom és gyász óráiban ezúton fejezzük ki mély részvétünket a nagyszerű sportember családjának, hozzátartozóinak, csapattársainak, az egyesület vezetőségének, és a Falco népes szurkolótáborának.

A Szombathelyi DOBÓ SE nevében:

Horváth Vilmos elnök

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!