Az utolsó lakó

Szombathely - Évtizedekig egyedül élt Pusztaszentpéteren, az Őrség és Göcsej határán lévő kihalt faluban Devecz Oszkár, a remete. Portréfilmjének premierje szerdán volt a Savaria moziban.

Merklin Tímea

Többen megtalálták őt mint témát . Forgatott róla Vitray Tamás, írt róla Nagy Győző, Orbán Róbert. Tudott róla a szattai születésű Kozma Gábor újságíró is; egyszer felajánlotta a témát Váradi Gábornak, hogy vigyék filmre, de a filmes nem vállalta. Azóta felnőtt egy új generáció: a huszonéves Boros Ferenc és Horváth Zoltán filmesek (akik eddig neves szombathelyi személyiségekről forgattak portrékat) vevők voltak a sztorira. Hármójuk közös alkotásának címe: Remeteidő . Külön drámája, hogy a forgatás után két nappal a 79 éves Devecz Oszkár elhunyt, vele kihalt egy magyar falu.

- A film komoly birkózás műfajilag. Nagy kérdés, hogyan, milyen eszközökkel lehet belépni valakinek az intim terébe - mondta a vetítés előtti bevezetőjében Vágvölgyi András, akinek a két filmes fiú a Szent-Györgyi középiskolában tanítványa volt. Talán úgy lehet meghatározni: dokumentumfilm játékfilmes elemekkel. Ahogy a fiúk többi alkotásában is láttuk: a filmet a központba állított személyiség viszi. Devecz Oszkár különösen nehéz eset volt, nemcsak azért, mert rosszul beszélt, hanem azért is, mert volt, amiről nem akart beszélni. Elmesélte például, csak nem vették be a filmbe ezt a részt, miként találta fel a háromlapátos szélmalmot (amit aztán valaki más szabadalmaztatott; ilyen van például Vépen). Elvitték az öreget Pestre, mindent leírtak, amit mondott, aztán visszavitték Pusztaszentpéterre. A több mint tízórás nyers-anyagban legalább négyórányi szól Katáról, a rejtélyes körülmények között elhunyt, kétgyermekes, 21 éves fiatalasszonyról, akit Devecz Oszkár szeretett. A nő azonban másba volt szerelmes, és - amint akkor mondták - több viszonyba is belebonyolódott. De a négyórányi filmes anyagból sem derült ki pontosan, hogy mi történt vele. Miért jött Miskolcról ide az ország másik végébe? Milyen kapcsolatban volt a környékbeliekkel? Öt hónapos terhes volt már, amikor Devecz Oszkár az egyik ház padlásán megtalálta holtan, mellette gyógyszerek, alkohol. Ki lehetett a gyerek apja? Öngyilkos lett-e valóban? Miért Zalalövőn temették el? Oszi bácsi, aki akkoriban negyvenes, nagy, erős férfi volt, annyit árult el, hogy neki is volt egy kis köze Katához. A film e balladai homályra alkalmaz játékfilmes elemeket: reményteli zene kíséretében többször feltűnik egy szőke, hosszú hajú lány (Rába Adrienn): csak végigsimítja az asztalt, vagy átsétál a képen, vagy lovagol a réten, vagy elfelé megy az erdei úton... A nő szimbolikus megjelenítésével ez a szál nem egy szerelemről, hanem a szerelemről szól.

A vetítésre sokan eljöttek, vidékről is. Ami az egyre csökkenő mozilátogatottság mellett azt mutatja, hogy a helyi értékek iránt van érdeklődés. Szerda este a szépszámú szombathelyi közönség soraiban őrségiek is ültek. Olyanok, akik kifejezetten a filmpremierre jöttek. Érkeztek Csödéről, Őrimagyarósdról. Azt az ajánlatot tette egyikük, hogy április-májusban legyen egy vetítés Őrimagyarósdon. Így már legalább két őrségi bemutató lesz tavasszal, hiszen az őriszentpéteriekkel már megegyeztek erről. A Remete-időt a 39. Magyar Filmszemlén is vetítik. Remete az elmúlásban: Devecz Oszkár sorsa a magyar faluéval is összefügg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!