Batthyány Lajos nyomában indultak el

Budapest (mti) - Az első felelős magyar miniszterelnök nyomában indultak el március 15-én a Batthyány Lajos emlékére meghirdetett pályázat nyertes diákjai.

PLT

Batthyány Lajos életének fontosabb helyszíneit keresi fel az a tizenöt diák és öt pedagógus, akik a 200 éve született államférfi emlékére hirdetett pályázat nyerteseként március 15-én indultak négynapos tanulmányi kirándulásra a fővárosból.

A kirándulás résztvevői Olomoutz (Olmütz), Austerlitz, Bratislava (Pozsony) és Wien (Bécs) városokba látogatnak el útjuk során. Az indulás helyszínén megjelent Hiller István oktatási miniszter kérdésére a diákok elmondták: azért vettek részt a pályázaton, mert tisztelik Batthyány Lajost, az első felelős magyar miniszterelnököt. Mint mondták, fontosnak tartják az ilyen megemlékezéseket, és jó ötlet, ha a fiatalokat így "buzdítják " a történelem felidézésére. A középiskolások közül volt, aki a szüleitől, volt aki az internetről értesült a pályázatról. A diákok közül szinte már mindenki járt Bécsben, de Austerlitz és Olmütz városát a legtöbbjük először keresi fel. A tanulókat kísérő pedagógusok azt mondták a miniszternek, hogy tanítványaik szívesen tanulják a történelmet és érdeklődőek, ez a korszak kedvelt a gyerekek körében. Hiller István elmondta, arra gondoltak, amikor az emlékévet megszervezték, hogy minél inkább közelebb hozzák, "életszerűvé tegyék " Batthyány Lajos személyiségét a fiata-lok számára. Batthyány Lajos emlékére az Oktatási és Kulturális Minisztérium - a Történelemtanárok Egylete közreműködésével - a Nemzeti Emlékezet Program keretében 2006 decemberében hirdetett pályázatot.

A tárca Nemzeti Emlékezet Programja abból a célból indult 2003 elején, hogy a történelmi évfordulók korszerű, új szemléletű megünneplésével bővítse a közoktatásban részt vevők történelmi ismereteit, fejlessze helyi és közösségi identitásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!