Beadassuk vagy ne adassuk be magunknak az oltást?

Az influenzaszezonban a legnagyobb kérdés az, hogy beadassuk vagy ne adassuk be magunknak az oltást. Az orvosok többsége azon a véleményen van, hogy szükséges a védőoltás, ennek ellenére idén eddig kevesen kérték a szérumot. Pedig nyakunkon van már a szezon, a védettség kialakulásához pedig az oltás beadása után két hétre van szükség.

Bajdó Bettina

Az őszi-téli időszakban jelentkező légúti betegségeket a köznyelvben tévesen influenzának hívják. A valódi influenza az influenzavírusok által okozott megbetegedés, mely tüneteiben, szövődményeiben, járványügyi jelentősége miatt nagyban eltér az egyéb légúti megbetegedésektől. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a szövődményekkel járó, súlyos kórházi ápolást igénylő esetek száma évente három-öt millió között van, s ezek közül 250-500 ezer a halálos kimenetelű.

A WHO idén májusban közzétette azokat a törzseket, melyek feltehetően a 2010/2011-es időszakban járványokat okozhatnak. Az oltóanyag tartalmazza a tavalyi pandémiás törzset is, melytől a szakemberek azt remélik, szezonálissá szelídül. A szezonális oltóanyagban mindig három vírus törzs van, amit a Nemzetközi figyelőrendszer laboratóriumának adatai alapján határoznak meg. Ezek az előző szezonban leggyakrabban megbetegedést okozó vírustörzsek, és kötelezően minden szezonális oltóanyagnak ezeket a törzseket kell tartalmazni, így lesznek engedélyezve az oltóanyagok évről-évre. A vírus változékonysága miatt az oltást évente meg kell ismételni, és ezt ajánlott a szezon kezdetekor megtenni.  Az influenza elleni oltóanyag 70-90 százalékos védettséget nyújthat, megbetegedés esetén pedig jelentősen mérsékli a szövődményeket, enyhíti a betegség lefolyását.


A héten felröppent a hír, hogy egy idős férfi az influenza elleni oltás szövődményeibe halt bele. A hozzátartozója azt állította, hogy az oltás beadása után lett beteg a férfi, majd tüdőgyulladásba halt bele. A szakemberek egyöntetű véleménye az volt, hogy nem veszélyes az oltás, ezért mindenkinek ajánlják. Elmondták azt is, hogy az egészségügyi dolgozók nagy része is megkapta már a védőoltást.

Dr. Halász Ernő gyermekgyógyász-háziorvos szerint még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást.
- Tavaly ötszáz oltást adtam be a praxisomban, ami nagyon jó aránynak számít -  folytatta a háziorvos. - Idén azonban jóval kevesebben kérték a védőoltást. Lehet, hogy azért, mert az elmúlt hetekben keveset lehetett hallani az influenzáról, s még megbetegedést sem regisztráltunk. Egy éves kortól már lehet adni a védőoltást, de vannak olyan speciális oltóanyagok, melyeket akár féléves gyermek is kaphat. Én ajánlom az oltást, ugyanis fontos, hogy egy adott környezetben, minél többen be legyenek oltva. Így kevesebb az esély a fertőzésre.

Az orvos hozzáteszi, hogy eddig nem találkozott influenzaszerű megbetegedéssel. Tüszős mandulagyulladásból, A-típusos tüdőgyulladásból és skarlátból már többet is diagnosztizált a szezonban.

- Kombinált oltást ajánlunk a betegeinknek, amiben bent van a szezonális és a H1N1 elleni oltóanyag is - emeli ki a háziorvos. -  A védettség kialakulásához két hétre van szükség, ezért érdemes a napokban beadatni. Szárnyra kapott ismét több híresztelés, hogy halált okozott a védőoltás, hangsúlyozom, hogy ez nem bizonyított, a beteg tüdőgyulladásban halt meg. Én mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom az oltást. 

 
Már megtalálták a H1N1-vírus új variánsát

Dr. Béres Zsuzsanna járványügyi orvos elmondta, hogy szeretnék elérni az európai tagállamokban a kockázati csoportokban a 75 százalékos átoltottsági arányt, legkésőbb a 2014/2015-ös szezonra. Ehhez országos védőoltási kampányokra, a célcsoportokat elérő kommunikációra és az egészségügyi szakemberek folyamatos tájékoztatására és képzésére van szükség valamennyi tagállamban, így Magyarországon is. Nem lehet kérdés az influenza elleni védekezésben a védőoltás szerepe. 2010 áprilisában Szingapúrban  detektálták a H1N1-vírus új variánsát. A létrejött genetikai változások nem érintették a felszíni antigén struktúrát, így nem befolyásolta a változás az oltóanyag hatékonyságát, de a folyamat iránya nem jósolható meg. Az említett törzs már Ausztráliában és Új-Zélandon is megjelent. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!