Birkabőrrel gyérítik a kullancsokat

Új, környezetbarát kullancsgyérítési módszert mutattak be Szegeden.

MTI


A vegyszermentes technológia alkalmazásával megoldható a bölcsődék, óvodák környékének kullancsmentesítése - közölte Szabó Péter, az eljárást kidolgozó cég vezetője pénteken.

A módszert a területek kullancsfertőzöttségének mérésére használt eljárás továbbfejlesztésével dolgozták ki - mondta a szakember a technológiát bemutató sajtótájékoztatón.

A begyűjtési eljárás a szimuláción alapul: egy megfelelően kezelt, kifeszített és súlyozott birkabőrt lassan végighúznak a kezelendő területen, s ez összeszedi a kullancsokat. A bőr természetes anyaggal van preparálva, melynek illóanyaga vonzza a kullancsokat, az élethű szimuláció érdekében belsejében egy melegítő eszköz van, amely állandó, 36 Celsius fokos hőmérsékleten tartja a berendezést, s egy speciális rezgőeszközt is elhelyeznek benne, amely szintén odacsalogatja az élősködőket. A begyűjtés után a bőröket hermetikusan lezárva elszállítják, majd háromórás szén-dioxid-fürdővel távolítják el belőle a kullancsokat, így az eszköz továbbra is használható marad - foglalta össze a technológia lényegét Szabó Péter.

A technológiával csak a kifejlett egyedek gyűjthető össze, ezért az eljárást kéthetente ismételni kell - tudatta a szakember.

Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, azért fogtak bele az új kullancsgyérítési módszer kidolgozásába, mert két éve lejárt az élősködők ellen korábban használt vegyszer forgalombahozatali engedélye. Tavaly a megmaradt készleteket felhasználva még megoldották Szegeden a védekezést, idén azonban új lehetőségeket kellett keresni.
 
A módszer ugyan élőmunka-igényes, rendszeres alkalmazásával mégis teljes mértékben megoldható az óvodák, bölcsődék környékének kullancsmentesítése, a nagyobb közterületeken pedig elviselhető mértékűre lehet vele csökkenteni az élősködők számát - hangsúlyozta a szakember.  Az önkormányzati cég a megelőzés és a személyes védekezés fontosságára felhívó kampányt is indított: kétszáz szegedi oktatási és közintézménybe plakátokat és kiadványokat jutatott el - mondta Szabó Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!