Borban fürdőző Vashegy - A határ melletti poharazgatás nagy élményt jelent

A magyar-osztrák határ melletti, szőlőültetvényekkel színezett tájék, a vasi Vashegy egyre kedveltebb turisztikai célpont. Nemcsak a borivóknak, hanem a közelmúlt történelmére figyelőknek is.

Kozma Gábor

Vas megye és a szomszédos Dél-Burgenland (Ausztria) sokáig egymástól elzártan létezett, vasfüggönyt húztak a két tájék közé. Kettészakították a Vashegyet is, amelyet magyar részről a Horvátlövő, Vaskeresztes, Felsőcsatár községfüzér határol. Az osztrák oldalon Eisenberg a hegy neve, igen fejlett borászattal és gasztronómiával. Még a közelmúltnál maradva, az itt élő gazdák a szögesdrót mellett dolgozva csak integethettek egymásnak. Osztrák oldalról átkiabálhattak, de a magyar határőr azonnal lekapcsolta azt, aki válaszolni merészelt.

Mindez az (ijesztő) múlté, a jelen sokkal vidámabb: a Vashegy mindkét oldala szabad és virágzó turizmust tudhat magáénak. Ennek jegyében gyakorta rendeznek borfesztiválokat a térségben. A burgenlandi gazdák ilyenkor nyitott pincékkel várják az érdeklődőket. Legutóbb 66 pincében kínáltak minden betérőnek négy pohár nedűt, ingyen.

Az eisenbergi Wachter gazda 10 hektárnyi szőlőst tudhat magáénak, az uniós pénzeknek köszönhetően feldolgozója és palackozója is van. Az a cél, hogy ismét egy legyen ez a hegy - mondta. Mint amikor az volt: osztrák és magyar gazda egymás mellett és javára dolgozott. Ma is így akarjuk és teszünk is érte - hallottuk. Hasonlót fogalmazott meg a magyar oldalon Garger Imre borász és szőlősgazda is, aki szerint pokoli nehéz újra elindítani azt, amit egyszer erővel leállítottak. Az emberek szemléletének kellene legfőképpen változnia  jelentette ki. Nem elég a jó talaj, a művelés, kell a modern marketing és a turisták becsalogatása.


 
Felkerestük a kedvelt turistaútvonalakat, közte az eisenbergi pincékhez vezetőt. Fantasztikus látványt nyújtanak, legtöbbjüket szépen felújították. A buschenschankokban (borospice-fogadókban) minden van, ami a szemnek és a szájnak ingere. A gazdák házi túróval, sajttal és sertésalkatrészekkel kínálják a betérőket. A vékony sonka lila hagymával, majd egy korty vörösborral öblítetten gasztronómiai élmény. A koccintás után mérleget vonunk kísérőnkkel, Nagy Zita borszakértővel, borbloggerrel. A Vashegy speciális adottságú hely a maga ásványi talajával. Kis helyen sokféle stílusú bor, ez a lényege.

Eisenberg-Vashegy történelmünk, borászatunk és gasztronómiánk egy-egy jellegzetes momentumát rejti. Aki pedig már megkóstolta a borokat, evett hozzá szarvaskolbászból, az felkeresheti a felsőcsatári, híres Vasfüggöny Múzeumot, Goják Sándor eredeti magángyűjteményét. Ezt követően, ha kerékpárral érkezünk, hosszú utakat tehetünk meg a tájon, át-átkalandozva Ausztriába. A gyalogos-kerékpáros felfedezés kezdhető a vaskeresztesi Judit-pincénél és folytatható túlnan, valamelyik osztrák gazda borozójában, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a vidékre, s ahol már szállodákat is építenek az egyre nagyobb számba érkező német és amerikai turisták részére.

Címkék#bor#Vashegy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!