Börtönátadás: bástyákkal és szakkörökkel várják a rabokat

Szombathely - Kétszázfős színházterem és tízezer kötetes könyvtár várja az elítélteket a mai napon hivatalosan is átadott új, 800 férőhelyes szombathelyi fegyház és börtönben. A fogvatartottak ha akarnak, járhatnak kézműves-fazekas, vagy sakk szakkörre is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Hat méter magas, őrtornyokkal megerősített bástyafalak zárják körbe az új szombathelyi börtönt, ahova információink szerint már hetekkel ezelőtt átszállították a rabokat a régi vasi börtön épületéből.

Tavaly nyáron részletesen foglalkoztunk a börtönépítés konstrukciójával, de nem árt megismételni, hogy a PPP beruházás nyertese a ZÁÉV Zrt., a Mátra Holding Zrt . és a Future Zrt. voltak, ők együttesen alkotják az FMZ Kft. névre keresztelt társaságot, amely üzemelteti és karbantartja a létesítményt. A 9 hektáron 8 milliárdért kialakított büntetés-végrehajtási komplexumot az állam évi 2 milliárdért bérli az építő, üzemeltető konzorciumtól.

A cég bevételeire nyilván nem lesz rossz  hatással, hogy a rabok jó része dolgozni fog: elektronikai hulladékok bontásából, zárszerelésből, faipari, műanyagipari munkákból, cipőfelsőrész varrásból is folyik majd be pénz a kasszájukba, nem csupán a működtetésre szánt évi 2 milliárd forint állami pénzt kell beosztaniuk



Aki akar, kézműves-fazekas szakkörre is járhat. Készül a népi agyagedény Fotó: Benkő Sándor

Egy-, négy- és ötfős zárkák vannak, az egyfőre jutó alapterület 10,5-13 négyzetméter között mozog. 

A rácsokon belül számtalan kikapcsolódási lehetőség biztosított a fogvatartottaknak: sakkozhatnak, focizhatnak, de járhatnak életvezetés-háztartástan, vagy kézműves-fazekas szakkörre is. A szabadulásra készülő elítélteket társas-szociális készségfejlesztéssel, munkaerő-piaci ismeretekkel próbálják segíteni a társadalomba visszailleszkedésben.

Bővebb tudósításunk a börtönátadásról a pénteki Vas Népében. 

Nézegessen börtönfotókat galériánkban! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!