Celldömölki kulcsszavak: vasút és idegenforgalom (képgalériával)

Szombathely, Kőszeg, Vép és Őriszentpéter után hétfőn este Celldömölkön tartott fórumot a Vas Népe: közszolgálati feladatokat is vállaló médiumként lehetőséget teremtve a város lakóit foglalkoztató ügyek megbeszéléséhez.

Ölbei Lívia

Az élénk érdeklődést kiváltó eseménynek a KMKK "tetején" frissen átadott moziterem ad helyet; mintegy megtestesítve a maratoni Vas Népe-fórum egyik legfőbb témáját, az alaposan megújult városközpont dicséretét: "Szép a városunk, vigyázzunk rá."   

Egyúttal okot adva az aggodalmak kifejezésére is: a tél múltával egyre láthatóbbak a városban a vandálság nyomai,  az  újratermelődő csikk-hegyekről nem beszélve. Pedig a városgondnokság folyamatosan és nagy elhivatottsággal  dolgozik. Ebben az összefüggésben vetődik föl az is, hogy bár a városközpont ma már tényleg szép és vonzó, ideje volna a külső területekre - különös tekintettel az úthálózatra - is figyelmet fordítani. Bár forrás nincs sok, most először tervet fogadott el a képviselő-testület az esedékes útfelújítások ütemezéséről. És máris benne vagyunk a közepében.

A Vas Népe  - amint azt az est moderátora, Burkon László felelős szerkesztő bevezetőjében megjegyzi - a helyi közélet azon szereplőit hívta meg személyesen a fórumra, akik nemcsak tisztában vannak a város megoldandó problémáival, hanem érdemi válaszokkal is szolgálhatnak a lakosság körében felmerülő kérdésekre: A beszélgetés célja, hogy ami jó, elismerjük, ami rossz, szóvá tegyük.  Valamennyien örömmel fogadták a meghívást, a megyei rendőr-főkapitány azonban jelezte: a celldömölki rendőrkapitányság nem képviselteti magát az eseményen. Ezt a hírt pedig nemcsak a Vas Népe fogadta sajnálattal, hanem a fórum résztvevői is. Főleg, hogy  a közbiztonság és közlekedés biztonsága Celldömölkön is fontos téma. Sok más mellett Söptei Józsefné alpolgármester említi meg, hogy  régóta szükség volna  a városban térfigyelő kamera-rendszerre. Itt van aztán Karádi Mihály képviselő, a városfejlesztési és költségvetési bizottság elnöke, Erdélyi Antal képviselő, az alsósági-izsákfai részönkormányzat vezetője, Farkas Gábor jegyző, Bakó István, a városgondokság igazgatója, Pusztai Gábor főkertész, Soós Ferenc, a celli munkaügyi kirendeltség vezetője, Pálné Horváth Mária, a fórumot is befogadó KMKK igazgatója és Magyar Péter, a MÁV-Start celli kirendeltségének vezetője. Valamennyien a gyors megoldás-keresés szándékával reagálnak a kérdésekre, és arra bátorítják  a felszólalókat, hogy problémáikat  (pl. a közvilágítás állapotáról) máskor is azonnal jelezzék az önkormányzatnak, a városgondokságnak, az e.on helyi illetékesének (stb.).

A vasút és az idegenforgalom (két celli kulcsszó) gyorsan a fórum vezérfonalává válik. Magyar Péter Intercity-t ugyan nem ígérhet, de komfortos Intercity-kocsit igen; ahogy a Celldömölk-Budapest menetidő várható csökkenését is. A Vulkán-fürdő, az épülő Vulkánpark, a föléledő Mária-kultusz alapot ad a turizmus-fejlesztésre; már csak az unikális Ság hegy átgondolt piacra dobásáról kell gondoskodni. A fórumon fölmerült: a "sok bába közt elvész a gyermek" szindrómától talán egy sokféle érdeket jól kanalizáló egyesület menthetné meg a hegyet. Úgyhogy legközelebb talán már a "Ság hegy szerelmesei egyesület" alakuló üléséről is hírt adhatunk.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!