Egyetlen kopogtatócédula is elég a polgármester jelöltségre

A vasi választási listákat böngészve sok érdekességre bukkanhatunk. Vannak falvak, ahol a polgármesteri helyért és a képviselői posztokért nincs nagy tolongás. A megye két legkisebb települése azonban kivétel: a 22 lakosú Nemesmedvesnek két polgármesterjelöltje is van, 42 fős faluban, Iklanberényben pedig a két képviselői helyre hatan(!) pályáznak.

Angyal László

A  választási törvény furcsasága hogy az igazán kis lélekszámú falvakban nem nagy kunszt megszerezni a jelöltséghez szükséges számú ajánlószelvényt.
A 100 lakos alatti településeken három százalék ez az arány, ami a számok nyelvén annyit tesz, hogy például a húsz állandó lakost számláló Nemesmedvesen a polgármesteri posztra aspirálónak elegendő volt egyetlen kopogtató cédulát leadni.

A jelenlegi elöljárót, Mesics Ferencet nyolc évvel ezelőtt emelték pajzsukra a nemesmedvesiek. Közülük eddig négyen voltak, de októbertől már csak ketten lehetnek a képviselőtestület tagjai. Nagy harc azonban nem várható: a két helyre két eddigi képviselő, Molnár Györgyné és Nagy Attila jelentkezett be.

A polgármesterség eldöntése nem lesz ennyire egyszerű a választópolgárok számára. Akiknek száma jelenleg pontosan tizenhét, de ez változhat: a hatályos jogszabályok szerint, aki október elsejéig bejelentkezik állandó lakcímre egy nemesmedvesi ingatlanba, az automatikusan szavazati jogot kap arra, hogy voksával beleszóljon a helyi ügyek alakulásába.

Márpedig április 4-ről, és a szovjet csapatok távozásáról elhíresült kicsiny faluban régóta kérdés, megmaradjanak-e zsákfalunak, vagy megépüljön a közeli határhoz és a kőhajításnyira lévő osztrák faluhoz az új út. Mesics Ferenc polgármester nem titkolja, hogy nem nyitáspárti, nem úgymint ellenlábasa, Hidasi József.

Korábban már írtunk arról, hogy nincs béke Nemesmedvesen: a tavasszal állandó lakcímre bejelentkezett Hidasi József törvénytelenségekre utaló ügyek miatt levelekkel bombázza a helyi testületet és az önkormányzat felügyeletét ellátó hatóságokat. Ugyanő  jelölteti magát elöljárónak, méghozzá főállásúként szeretné a tisztséget betölteni. Amit vélhetően kihathat az önkormányzat anyagi helyzetére is, hiszen a falu hozzávetőleges éves költségvetése szerény:  4 millió forint.


A megye túlsó szegletében, Iklanberényben is jártunk, szót váltottunk Mészárosné Nagy Mária polgármesterrel, de a fenti kérdésre mennyiből gazdálkodhatnak évente?, ki tudja miért, nem kaptunk feleletet. 

Az apró faluban egyébként sem szívesen beszélnek a közelgő választásokról. Egyrészt, mert nem nagyon tudnak magyarul: Iklanberény különlegessége, hogy nagyon sok külföldi vásárolt itt házat. Márpedig ez fontos szempont, mivel a magyar helyhatósági választási törvény furcsasága, hogy a településen állandó lakcímmel rendelkező külföldiek is voksolhatnak.

Ez a számok tükrében azt jelent, hogy míg a tavaszi országgyűlési választásokon huszonnégy választópolgár volt a névjegyzéken (közülük húszan szavaztak, elsöprő, 18 voks   volt a Fidesz-KDNP fölénye), három hét múlva már harminchatan. Sőt, akár még többen is, hiszen korában már említettük, hogy aki igazolja állandó lakcímét, személyazonosságát, azt legkésőbb október 1-én délután négy óráig felveszik a választói névjegyzékbe.

Az igazi frontvonal azonban nem külföldiek, hanem a helyi lakosok között húzódik. A falu belső ügyeit ismerő egyik helybeli úgy fogalmazott, hogy elkezdődött a családok választási harca. Ez igaz, hiszen a polgármester rokona az egyik képviselőjelölt, Mészáros Péterné. (Amikor a büdzsé számait titkosan kezelő elöljárót erről is kérdeztem, leszögezte: ő nem a sógornője, hanem a testvérének a felesége...)

A másik oldal is elől jár a hozzátartozók jelölésében. (Ami nem volt nehéz, hiszen itt is egyetlen ajánlószelvény szükségeltetett hozzá.) Berényi Pál jelenlegi alpolgármester indul a polgármesteri posztért, és jelöltette  magát - miután Mészárosné Nagy Mária is így tett - képviselőnek is. Menye, Berényi Gáborné szintén képviselőjelölt.

Az alpolgármester szerint nincs harc Iklanberényben, inkább választási küzdelem zajlik. Megkerestek a helybeliek, akik változást szeretnének. Október 3-án kiderül, kire szavaznak többen, felelt röviden a kérdédre, mi a tétje Iklanberényben a választásoknak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!