Elrettentő! Brutális pénzbüntetést kapott a részeg traktorvezető

A minap a Szombathelyi Városi Bíróság 450 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtott egy férfit, aki súlyosan ittas állapotban, jogosítvány nélkül vezetett egy traktort. A tárgyalás előtt szót váltottunk a vádlottal, akinek fogalma sem volt arról, mi vár rá. A törvény változása miatt január elsejétől huszonötszörösére(!) emelkedett a bíróság által kiszabott pénzbüntetés összege.

Angyal László

Ítélethirdetéskor viszont látszott rajta, hogy nagyon meglepődött az ítéleten. A minimálbérnyi havi jövedelemmel rendelkező, vagyontalan, nyolc általános végzett férfi fát vágott aznap az erdőben. Kölcsönbe kapott traktort használtak, de az erőgép lerobbant. Késő délután egy másik géppel vontatták haza a traktort. A vádlott a vonatott traktorba ült, jogosítvány nélkül. Ráadásul ittasan. A rendőröknek fel is tűnt, hogy a két traktor szinte a két útpadka között kacsázik. Utóbb kiderült, hogy a vádlott súlyosan ittas volt, vérében több mint 3 ezrelék volt a véralkohol.

Dr. Szabó Attila bíró került a gyorsított eljárásban tárgyalt ügy.

A bíró 180 napi tétel pénzbüntetést szabott ki, az egynapi tétel összegét pedig 2500 forintban határozta meg. Az ítélet kihirdetésekor az is kiderült, hogy részletfizetést engedélyezett a bíróság: 20 hónap alatt kell az összeget kifizetni a vádlottnak.
 
Dr. Spitz János, a Vas Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője elismeri: a törvénymódosítás nyomán jelentőse megemelkedtek a pénzbüntetések.
 
- A 2010. január elsején hatályba lépett törvénymódosítás jelentős mértékben megemeli a pénzbüntetés egy napi tételének legkisebb és legmagasabb összegét. A hatálybalépés előtti szabályrendszer szerint háromezer és tízmillió-nyolcszázezer forint közötti összegű pénzbüntetés volt kiszabható. Nem vitás, hogy a háromezer forintos minimum irreális, súlytalan jogkövetkezménye a bűncselekmény elkövetésének. Jelentősebb vagyon elleni és gazdasági bűncselekmények esetén a pénzbüntetés korábbi maximuma sem volt kielégítő. A módosítás ezért a pénzbüntetés egy napi tételének legkisebb összegét száz forintról kettőezer-ötszáz forintra, a legnagyobb összegét pedig húszezer forintról kétszázezer forintra emeli fel. Változatlanul maradt a napi tételek száma, amely továbbra is minimum harminc, maximum ötszáznegyven napi tételben határozható meg. Mindezek alapján a pénzbüntetés kiszabható legkisebb összege háromezer forintról hetvenötezer forintra, a legmagasabb tízmillió-nyolcszázezer forintról száznyolcmillió forintra nőtt.
 
A törvényváltozás hátteréről így vélekedik dr. Spitz János. 

- A pénzbüntetés csak akkor képes hatékonyan szolgálni a büntetés célját, ha a bíróság a bűncselekmény súlya mellett az elkövető vagyoni, kereseti és jövedelmi viszonyait is figyelembe veszi. A korábbi globális pénzbüntetési rendszerhez képest a napi tételes pénzbüntetésre történt áttérés olyan eszközt adott a bíróság számára, amely körültekintőbb elbírálást és az egyén helyzetéhez képest arányosabb büntetés kiszabását teszi lehetővé. A pénzbüntetés kiszabása során lényegében két mozzanat különül el. A bíróság először napi tételekben megállapítva szabja ki a bűncselekmény súlyának megfelelő büntetést, a pénzbüntetés kiszabásának második mozzanata az egy napi tétel összegének meghatározása, amelynél az elkövetők vagyoni, személyi, jövedelmi viszonyainak és életvitelének van meghatározó jelentősége. A pénzbüntetés összegének felemelésekor a változtatás figyelemmel volt egyfelől a megváltozott társadalmi és piacgazdasági viszonyokra, másfelől a jogrendszeren belüli arányosságra. A pénzbüntetés alsó határának hetvenötezer forintra emelésével megteremti a fokozatosságot a szabálysértési pénzbírság maximális összege (százötvenezer forint) és a pénzbüntetés minimuma között.
 
A büntető bíró tisztában van az átlagos jövedelmi viszonyokkal.
 
- A megemelt összegű pénzbüntetés az elítéltek egy részének vitán felül jelentős anyagi terhet jelenthet. Ezért  a  pénzbüntetést  legfeljebb két éven belül, havi részletekben is lehet fizetni. A részletfizetésre vonatkozó új szabály nem csupán a kisjövedelműek esetében alkalmazható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!