Erdőtörvény: kutyát pórázon, gombát mértékkel, sátrat engedéllyel

A magyar országgyűlés 2009-ben Európa legszigorúbb erdőtörvényét fogadta el. Sokan nem tudják, hogy a törvény az erdőlátogatókra vonatkozó szabályokat is tartalmaz.

Nagy Ildikó

- Miért volt szükség egyáltalán új erdőtörvényre? Nos, a válasz egyszerű és logikus: a korábbi, 1996-ban elfogadott erdőtörvény előkészítésekor ugyanis még javában folyt a kárpótlás és vagyonnevesítés. Azóta viszont az erdőgazdálkodók száma több mint tízszeresére, az erdőtulajdonosok száma pedig több százszorosára emelkedett. Az akkori bizonytalan tulajdonosi viszonyok mára rendeződtek, kialakult egy szakmailag felkészült, hosszútávon gondolkodó magánerdő-gazdálkodói réteg. 2007-ben megszűnt az erdőfenntartási járulék jogintézménye, amely az erre épülő erdőfelújítási előírások újragondolását és az erdészeti szankciórendszer átalakítását is szükségessé tette. Az erdőgazdálkodók által az elmúlt évtizedben megkezdett természetközeli gazdálkodási módszerek törvényi hátterét is meg kellett teremteni. Az illegális fakitermelések elleni hatékonyabb fellépés szintén számos új jogintézményt igényelt az erdőtörvényben.

Az új törvény például - az uniós törekvésekkel összhangban - bevezette a faanyag származási igazolási rendszerét, ami lehetővé teszi, hogy ne csak az erdőben, hanem a fakitermelést követően, például közúti szállítás során, telephelyeken, értékesítéskor is tetten lehessen érni az engedély nélkül kitermelt fát értékesítő személyeket.

Az új jogszabály megalkotói az erdő hármas funkcióját,  a környezetre, a társadalomra, valamint a gazdaságra gyakorolt hatását tartották szem előtt.

Mi most azokat a legfontosdabb szabályokat próbáljuk összegyűjteni, amelyeket az erdőlátogatóknak is ismerniük kell(ene).

Az erdőben tilos hulladékot elhelyezni, olvashatjuk a törvényben. És bár sokak számára ez egyértelmű szabály, az erdeinket elcsúfító, illegálisan lerakott hulladékkupacok sajnos arról árulkodnak, hogy napjainkban is sokan az egyszerűbb, olcsóbb, ugyanakkor primitívebb variációt választják.

Az erdőjáróknak azt is érdemes megjegyezniük, hogy élő fáról és cserjéről sem gallyat, sem díszítő lombot nem szabad levágni, és mohát sem szabad gyűjteni.

Szintén alapvető szabály, hogy erdőben tüzet rakni csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad. Ezeket a partkerdei tűzrakóhelyeket viszont az erdőgazdálkodónak kell kialakítania.

A törvényben szó van arról is, hogy az erdőgazdálkodó köteles tűrni, hogy az erdőlátogatók - egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségben - gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt gyűjtsenek. És hogy mennyi az annyi? A jogszabály az egyéni szükségletet kielégítő mennyiséget a gomba, a vadgyümölcs és a gyógynövény esetében is két kilogrammban határozza meg. Ha valaki ennél nagyobb mennyiségben szeretné begyűjteni az erdő javait, akkor be kell szereznie az erdőgazdálkodó erre vonatkozó engedélyét. Magánerdőben a fent említett erdei melléktermékeket - függetlenül a mennyiségtől - csak a magángazda engedélyével szabad gyűjteni.

A kerékpárosok is kedvelik az erdei terepet, nem árt azonban tudniuk, hogy csak a kijelölt úton kerékpározhatnak, ha arról letérnek - és netán megrongálják az erdei talajt - szabálysértést követnek el.

Vannak, akik négylábú kedvenceikkel indulnak erdei kirándulásra. Arról viszont a vadászati törvény rendelkezik, hogy erdőben csak pórázon lehet kutyát futtatni. (Gondoljunk csak bele: a vad nyomának szaga még a legfegyelmezettebb kutyából is különös reakciókat válthat ki.)

Az erdőjárók általában a kijelölt turistautakon közlekednek. Azok sem követnek el szabálytalanságot, akik letérnek ezekről az ösvényekről, fontos azonban tudni, hogy az erdősítési területeken - ahol a faállomány nem érte el a két méteres átlagos magasságot - gyalogosan sem szabad közlekedni.

Nem árt tudni, hogy erdőben lovagolni csak az arra kijelölt úton szabad.

Az erdőben huszonégy órát meghaladó időre berendezkedni  - például sátorozni - szintén csak az erdőgazdálkodó engedélyével szabad.

A kirándulók néha felháborodnak, ha az erdő egy része - vadászat miatt - el van zárva előlük. Pedig az erdőtörvény megengedi, hogy a vadászat idejére a vadászatra jogosult - az erdőgazdálkodó hozzájárulásával - átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!