Érettségi 2010: történelem - megoldásokkal

Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódtak a tavaszi érettségi vizsgák. Feladatok és megoldások itt.

MTI

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint történelemből középszinten 1.250 helyszínen 87.753 vizsgázó, emelt szinten 91 helyszínen 5.366 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Történelemből ezen kívül középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát.
   
A történelem tárgy középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. Két feladatsorból állt: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatta.
   
Az emelt szintű írásbeli 240 perces volt, és szintén két feladatsorból állt. A diákok először az I. feladatlapot oldották meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár gyűjtötte össze. Ezután osztották ki a II. feladatlapot.
   
Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adta.
   
Vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz volt, amelyről a diák gondoskodott, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosított.

Hunyadi, görög hitvilág

Középszinten egyebek mellett Hunyadi János törökellenes harcairól, a görög hitvilágról, a dualizmus gazdaságáról és a honfoglalás kori társadalomról írhattak esszét szerdán az érettségizők - közölte az oktatási tárca az MTI-vel.

Emelt szinten a nők modern kori helyzete, Bethlen Gábor fejedelemsége, a dualizmus korának nemzetiségpolitikája, a Frank Birodalom, illetve a demokratikus jogállamiság elemzése közül választhattak a diákok.
   
Középszinten nyolc esszékérdésből hármat kellett kidolgozni, emelt szinten tíz esszéfeladatból két egyetemes és két magyar történelmi téma megoldása volt kötelező.

Feladatok és megoldások itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!