Ez történt a megyében március 15-én

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek megyeszerte. Celldömölktől Szombathelyen át Vasegerszegig. Ünnepi körképünk.

Vas Népe

Vas megye és Celldömölk város önkormányzata, valamint az Ezer Éves Vas Megye Emlékbizottság közösen ünnepelt a kemenesaljai városban. A megemlékezés a Városházánál kezdődött, ahol az 1848-as hősök emlékfalánál a megye, a megyei városok, valamint az intézmények,  szervezetek és pártok képviselői helyezték el koszorúikat. Ezt követően a Kemensaljai Művelődési és Központ és Könyvtár aulájába vonultak át az ünneplők, ahol dr. Hollósy István, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Celldömölki Csoportjának vezetője  ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a gyűjtők 1848-as témájú relikviáiból rendezett kiállítást.  A tárlókban a szabadságharc jeles eseményeit, alakjait bemutató bélyegek, érmék is helyet kaptak. A galérián Nagy István celldömölki művésztanár 48-as honvédportréiból nyílt kiállítás. 

A színházteremben megtartott közös ünnepi ülésen a vendéglátók  nevében Fehér László, Celldömölk polgármestere köszöntötte a megjelenteket, mint mondta, a megye egyik legdinamikusabban fejlődő településén. A polgármester az ifjúság és a bátorság ünnepének nevezte március 15-ét. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő  a magyarság megvilágosodásának napjaként emlegette 1848. március 15-ét, és ünnepi beszédében a szabadságharc kemenesalaji hőseire is emlékezett. Köztük Horváth Elekre, a Vas megyei  44. honvédzászlóalj századosára, későbbi ideiglenes parancsnokára, aki derekára csavarva menekítette haza azt a zászlót, amely alatt küzdött, és amely végre a megye tulajdonába került.

A rendezvényen adták át az Ezer Éves Vas Megye Emlékszalagokat: a celldömölki kistérség huszonkét településének zászlajára Kovács Ferenc megyei elnök, Majthényi László és Marton Ferenc alelnökök kötötték fel a szalagokat.

Az 1848-49 es forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen nyújtották át a Vas Megyei Közgyűlés által alapított díjakat és kitüntetéseket. A Vas Megye Gazdaságáért Díjat Keresztúri Csaba, a Hetyei Berzsenyi Kft. ügyvezető igazgatója vehette át Kovács Ferenctől. Ugyanezt a díjat ítélték oda a körmendi ADA Hungária Kft-nek, a cég képviselője a márciusi közgyűlésen veszi át az elismerést. Vitéz Both Béla Emlékdíjat kapott Lasch Béla nyugállományú alezredes. Az idén először ítélte oda a megyei közgyűlés a Kuntár Lajosról elnevezett sajtódíjat, amelyet Bodorkós András, a Vasvári Újság főszerkesztője, a Büki Újság felelős szerkesztője, a Büki Televízió szerkesztő riportere vehetett át. Az ünnepségen további hatvenkét - egészségügyi, szociális,  oktatási, kulturális, közigazgatási, sport, illetve közbiztonsági - területen dolgozó szakember vehetett át megyei kitüntetést.
 
A megyeszékhelyen az idén is a Vasi Lovasturisztikai és Lovas Hagyományőrző Egyesület 11-es huszár hagyományőrző bandériumának felvonulása emelte az ünnep fényét. A korhű uniformisba öltözött  lovasokat a zord idő ellenére  kisgyerekes családok sokasága követte végig a városon. A menet tisztelgett dr. Horváth Boldizsár szobránál, majd a Március 15. téren a Himnusz hangjai mellett kúszott magasba az országzászló. A dicső márciusi napokat a Zrínyi iskola növendékei idézték fel.

Az Ady téren, Petőfi Sándor szobránál újszerű kísérlet  gondoskodott róla, hogy az ünnepet mindenki igazán a magáénak érezze. A több száz fős ünneplő közönség - Kelemen Zoltánnak, a Weöres Sándor Színház színészének vezényletével - közösen szavalta el második himnuszunkat, Petőfi Nemzeti dalát. Kiderült, nem is olyan könnyű egy ekkora tömegnek összehangoltan verset mondani. A jól sikerült kísérlet után dr. Ipkovich György polgármester idézte fel az egyes történelmi korokat, melyek során egyik elnyomó hatalom sem tudta kioltani a lázadás szellemét ébren tartó napot, 1848 márciusának emlékét. Külön kiemelte, hogy Szombathelyen, a forradalom után két nappal a híres tizenkét pontot is meghaladó követeléseket fogalmaztak meg, melyekben - népnevelési és a jogalkotási - újításokat is zászlajukra tűztek eleink. Ipkovich György az ünnep alkalmából jelképesen átadta a város kulcsát a napokban megválasztott új diákpolgármesternek, Kurucz Hella Violettának.

A program zárásaként társadalmi szervezetek képviselői helyeztek el koszorút Petőfi szobránál.

A megye számos pontján ünnepeltek.

Így Vasegerszegen is, ahol Markusovszky Lajos honvédorvos tiszteletére állított szoborkompozíciót avattak.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!