Fazekasnapok: vásár a gerencsérek földjén Magyarszombatfán

A fazekasság ősi mesterségével ismertették meg az érdeklődőket szombaton Magyarszombatfán, a gerencsérek földjén. A vásárba több ezren látogattak el.

Bajdó Bettina

A múlt század elején még több mint száz családban volt a megélhetés egyik fő forrása az agyagedények készítése, árusítása, manapság azonban már csak 14 család tagjai művelik az ősi mesterséget. Laczó László, Magyarszombatfa polgármestere elmondta, hogy kilenc évvel ezelőtt azért hívták életre a fazekastalálkozót, hogy a határokon innen és túl élő mesterek találkozhassanak egymással, s tapasztalatot cserélhessenek. Emellett természetesen a hagyományőrzés is nagy hangsúlyt kap a rendezvényen.

- Az idei nemzetközi fazekasnapok is csütörtökön kezdődtek el, a fazekasok szakértőkkel zsűriztették a termékeiket - tette hozzá a polgármester. - Pénteken szakmai programokkal folytatódott a rendezvény, a közösségi házban a fazekasság múltjáról és jelenéről beszélgettek a szakemberek. Lehetőség nyílt arra, hogy betekinthessünk a műhelyekbe, valamint gyertyát gyújtottunk az elhunyt fazekasok sírjánál. Este pedig fazekas- és kerámiatermékekből nyílt tárlat a művelődési házban. Számunkra nagyon fontos ez a rendezvény, hiszen azok, akik ilyenkor ellátogatnak hozzánk, messzire viszik a kicsi falunk hírnevét, a magyarszombatfai fazekasság értékeit. -

A programok szombat reggel folytatódtak, tíz órától már árusok kínálták portékáikat az ide érkezőknek. Használati tárgyakat, edényeket, korsókat, vázákat, fonott és szőtt termékeket próbáltak eladni a helyi és a külföldről érkező árusok. De nemcsak a lakás díszeit vásárolhatták meg az érdeklődők, hanem bele is kóstolhattak az itteniek életébe.

Akinek volt kedve, az üres korongokon mesterek irányításával kipróbálhatta a korongozást is. A fazekasok szerint mindenkiben van tehetség, s ha megvan hozzá az akarat, akkor akár remekművek is készülhetnek a korongon. Bár az agyag nem mindig engedelmeskedett, a jobb műveket kiégették, s a bátor vállalkozók haza is vihették.

A vásározók közül senkinek sem maradt üres a gyomra, étel- és italkülönlegességekkel csalogatták az árusok a jónépet. Délután népzenei és néptánc csoportok mutatkoznak be. A programok vasárnap tíz órától folytatódnak, s ugyanekkor veszi kezdetét a hagyományos gödörházi búcsú is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!