Halálhírét keltették a leütött pénzváltónak

A városban terjedő (rém)hírrel ellentétben nem halt meg a múlt hét csütörtökön, fényes nappal elkövetett rablás áldozata. A támadók fényes nappal forgalmas helyen, a Kenyérvíz utcában ütötték le a Fő térről ismert pénzváltót. Ötmillió forintnál is több volt nála.

Angyal László

"Szemtanú jelezte a szombathelyi ügyeletre, hogy a Kenyérvíz utcában egy férfit leütöttek ismeretlenek. Az eddigi adatok alapján a sértett megállt a parkolóban a járművével, majd a havat akarta letisztítani arról, amikor két ismeretlen személy odalépett hozzá, meglökték, egy tárggyal fejbe ütötték úgy, hogy súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Ezután a nála lévő jelentős összegű készpénzt és mobiltelefont elvették tőle, és elmenekültek. Az ügyben büntetőeljárás indult," ezt a rövid rendőrségi közleményt múlt pénteken hozták nyilvánosságra.

A brutális rablás után különféle mendemondák keltek szárnyra Szombathelyen. A hét közepén elterjedt a hír: a kórházban belehalt sérüléseibe a fiatalember.

Amikor a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán érdeklődtünk a halálesetről, nagyon elcsodálkoztak, és azt mondták: csütörtökön délután jártak nála a kórházban a  nyomozók, és akkor meghallgatták őt.

Azt is hozzátették: ha időközben elhunyt volna a bűncselekmény áldozata, azt a kórház azonnal jelezte volna a rendőrség ügyeletesének.
 
Pénteken délelőtt jártunk a Kenyérvíz utcában, s felfigyeltünk arra, hogy kihelyeztek egy fekete zászlót arra a házra, ahol a rablás áldozata lakik. Mint azt megtudtuk azért, mert  a ház egyik idős lakója ezen a héten elhunyt.  

A rablók egyébként nagy kockázatot vállaltak, hiszen forgalmas helyen és fényes nappal délután négy órakor a társasház kerítéssel körbevett, sorompóval lezárt udvarán támadták meg a fiatalembert.

A nagy rizikó nagy pénzzel járt: úgy tudjuk, több mint ötmillió forint  volt a tettesek zsákmánya. A rablók biztosra mehettek, hiszen áldozatukról városszerte köztudott, hogy nap mint nap jelentős öszegű készpénzt  hord magával.  
Ennek oka nyilvánvaló: a Fő tér emblematikus alakját rabolták ki, a férfi  évek óta ugyanazon a helyen, a Gyöngyös áruház alatti árkádnál váltott pénzt.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán az üggyel kapcsolatban szűkszavúan nyilatkoztak: egyelőre rablás miatt indult nyomozás. Később azonban változhat a helyzet: ha az orvos szakértő ezt megerősíti, akkor életveszélyt okozó testi sértés miatt  is eljárást indítanak.

Utcai valutaváltás: nem üldözik

Sem a rendőrség, sem a pénzügyőrség  - megfelelő jogszabály hiányában  - évek óta nem indít eljárást  az utcai valutaváltók ellen. Szombathely belvárosában évtizedeken át lehetett feketén valutát váltani, de hírmodóként már csak hárman maradtak. Közülük a  Borostyánkőnél tanyázó férfit súlyos bűncselekmények gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A másik váltó a kórházi ágyát nyomja, a harmadik viszont a szokott helyén   továbbra is várja (magán)ügyfeleit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!