Három vasi település ingyen telkeket ajánlott fel a károsultaknak

A Nemeskocsnál megépült keresztgátnál már habos a Marcal a vize. Bobánál kilépett a folyó a medréből. Három vasi önkormányzat telkeket ajánlott a bajba juttotaknak.

Nagy Ildikó

- A Nemeskocsnál reggelre megépített keresztgát visszaduzzasztotta a Marcalt, és a falu mögötti rétre kifolyt a folyó vize - mondta meglehetősen idegesen a telefonban pénteken délelőtt Szabó Ferenc, Boba polgármestere.

Ő az, aki a bobai, a nagypiriti és a kispiriti gazdákkal és elöljárókkal összefogva - vízügyi enegedély nélkül épített - gáttal védte meg a Nagypiritet Bobával összekötő utat, illetve a falu mögötti legelőt.

A bobai Marcal-hídon Szabó  Ferenc pénteken délelőtt sem volt egyedül: környékbeli gazdákkal és polgármesterekkel figyelte a folyó vizét, aminek a szintje szemmel láthatóan emelkedett csütörtök óta. Mutatta a falu mögötti területet is, ahova kifolyt a folyó még mindig szennyezett vize. (Bobánál délben 9,5-ös pH-értéket mértek.) Meglehetősen éles szóváltás után a helyszínen lévő vízügyi szakember közelebbről is megnézte az elöntött rétet, majd odarendelt egy munkagépet, hogy elzárják a kifolyást. Az elöntött réten haltetemeket is találtak a vízügyesek.

A bobai hídnál délben két francia stáb is dolgozott: a Kolontárról átugrott rádiósok és a televíziósok főleg arról faggatták a helyieket, mennyire tájékoztatták őket a történtekről. Aztán a szarvasmarhák és a termőföldek felől érdeklődtek...

Nemekocsnál péntekre virradóra megépítették a kemeneshőgyészihez hasonló keresztgátat. Horváth Ferenc gátőr vigyázta a terepet, és mutatta a sziklák által felfogott habot, ami már a vörösiszapos, lúgos szennyeződés következménye.

Pénteken Nemeskocshoz is érkezett gipsz: ott is elkezdték a szórást. Ugyancsak pénteki a hír: Illés Zoltán államtitkár utasítása nyomán helikopterről is szórják a gipszet a Marcalba. A légi védekezést az elkövetkezendő napokban Szergény felett kezdték meg, de Karakó, Boba, Nemeskocs, Celldömölk, Mersevát, Kemenesmagasi fölött is tervezik a szórást. 

Közben több vasi önkormányzat is felajánlotta a segítségét a devecseri és a kolontári károsultaknak. Szabó Ferenc egy bobai, jelenleg üresen álló szolgálati lakást kínált fel - ideiglenes otthonul - egy fedél nélkül maradt családnak. Három település önkormányzata pedig telkeket kínál ingyen, vagy jelképes összegért.

A 232 lelkes Szemenye önkormányzata 48 lakótelket ajánlott fel azoknak a bajba jutottaknak, akik úgy döntenek, hogy nem térnek vissza a településre.

Erről Lasztovicza Jenőt, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökét is tájékoztatta Holler Ferenc polgármester.

A megyehatárhoz közeli Jánosháza két olyan telket adna ingyen a náluk letelepedni szándékozó kolontáriaknak, illetve devecserieknek, amelyre két öt-öt lakásos társasházat lehet felépíteni.

Nagysimonyi önkormányzata ezer forintos négyzetméteráron ajánlott fel huszonnégy összközművesített telket. 

OLDALTÖRÉS: Hamarosan a magyar gazdát is meg kell védeni - jegyzet

Hamarosan a magyar gazdát is meg kell védeni - jegyzet

Hamarosan a magyar gazdát is meg kell védeni - jegyzet

Hamarosan a magyar gazdát is meg kell védeni - jegyzet

A Bobánál járt francia tévések és rádiósok  panaszkodtak: nehezen jutnak információhoz. Kolontárról is állítólag véletlenül jutottak el Bobára. Ott  meglátták az elöntött legelőket, és faggatni kezdték a helyieket: ugye, itt legeltek a szarvasmarhák?

Belegondolni is rossz, hogy a mezőgazdaságukat keményen féltő franciák mit hoznak ki a hétfői katasztrófából, annak következményeiből.

Ideje felkészülni arra, hogy a Marcal után a magyar gazdákat is meg kell védeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!