Így védekezzen a kullancsok ellen

Évről-évre egyre több kullancs fenyegeti a megye lakóit. Egy betegséget hordozó kullancs csípése halálhoz is vezethet. Ma már nem lehet irtani, emiatt elszaporodtak a vérszívók. A szerencsénk az, hogy a más élősködők irtására használt permetszerek elpusztítják az állatot is.

Bajdó Bettina

A Magyar Kullancsszövetség legutóbbi felmérése szerint Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. Vas megye az erősen fertőzött területek közé tartozik. A kullancs lételeme a nedvesség, s mivel Vasban szinte  minden reggel van harmat, ezért megyénk a vérszívók kedvenc helye. A kullancsok körülbelül 90 millió éve lakják a földet, hazánkban 42 fajuk honos. A közhiedelemmel ellentétben ezek az állatok nem a fák lombozatán élnek, inkább az aljnövényzetet kedvelik.

Áprilisban és májusban megszaporodnak a magas páratartalom miatt, majd szeptemberben és októberben ismét több vérszívó támad. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján februárban is szívják a vérünket, főleg akkor, ha enyhébb az idő. A kullancsok által terjesztett betegségek jelentős része emberre és állatra is veszélyes. Ennek ellenére a kullancsokat irtani nem lehet.

Both Gyula, a Prenor Kft. növényvédelmi szakirányítója elmondta, hogy az állam nem engedélyezi olyan szer használatát, amivel irtani lehetne a kullancsot.
 
- Régebben volt egy olyan szer, ami hatásos volt a kullancsok ellen - folytatta a szakirányító. - Ezt egy svájci cég gyártotta, ám nem fizették be a készítmény után a regisztrációs adót, ezért nem lehet használni az unió területén. Olyan készítményt használunk a különböző permetezésekhez, melyben megtalálható a  deltametrin. A szert alkalmazzák több helyütt is. Például a kullancs-, illetve bolhairtós nyakörvekben is megtalálható, illetve a boltokban található szúnyog-, illetve kullancsriasztó szerekben is ez a hatóanyag van, ezt fújjuk a bőrünkre is. Sőt, ha szúnyogokat permetezünk, akkor is ez az anyag száll alá a helikopterről. Az anyag nem tesz különbséget a szúnyogok és a kullancsok között, mindkettőre nézve végzetes. Ám, kifejezetten kullancsokat nem irthatunk vele. Magyarországon a kullancs védett állat.

A szakember hozzátette, az elmúlt két évben nem nem irthatják a kullancsokat, s ennek meg is lett az eredménye: elszaporodtak a vérszívók, kétszeresére nőtt a Lyme-kóros esetek száma is.

- Hamarosan permetezni fogjuk a város zöld területeit   - emelte ki a szakember -, olyan szerrel, mely más állatokra  hat, például hatásos a levéltetvek, az atkák és a gombabetegségek ellen. A szernek van egy mellékhatása, elpusztítja a kullancsokat is, ám erről mi nem tehetünk. Nagyon sok a kullancs, s Ausztria és Olaszország is felfigyelt már erre a problémára. Ezek a területek még nem fertőzöttek, ám már most elkezdtek a szakemberek azon gondolkodni, hogy hogyan irhatnák  a vérszívókat.
 
Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos elmondta, hogy a kullancsban élő vírus az agyvelő- és agyhártyagyulladást, a baktérium pedig a Lyme-kórt okozza. A kullancs-enkefalitisz ellen létezik  védőoltás, mely három részből áll. A védettség már a második oltás után 14 nappal kialakul. Hazánkban kétféle oltóanyag érhető el, van szérum gyermek és felnőtt változatban is. Még most sem késő beadatni az oltást.
 
Dr. Kereszty Gábor állatorvos szerint a házi kedvencek közül a kutyákra nézve a legveszélyesebb a kullancs.

- Kullancsok által terjesztett betegség a babesiosis, melyet a vérben élő élősködő okoz - fűzte hozzá az orvos. - Ilyenkor kezdetben az állat kedvetlen, étvágytalan, sokat iszik. A láz leggyakrabban 40 Celsius fölé emelkedik. Egy-két nap alatt a vizelet egyre sötétebbé, sötétsárgából véressé, majd szinte feketévé válhat. Kezelés nélkül a betegség halálhoz is vezethet. Létezik más betegség is, a Lyme-kór, melyet  az embernél és a kutyánál is egy baktérium okoz. Embernél könnyebb észrevenni, ugyanis bőrpír jelenik meg a csípés helyén, kutyánál azonban a szőrzet miatt csak később tűnik fel a fertőzés. Láz és ízületi panaszok jelentkeznek, s a kórt csak a vérből lehet kimutatni.
 
Az állatorvos hozzátette, hogy a kullancsok a macskák testébe is belemásznak, ez azért lehet veszélyes, mert házi kedvencünk akár nekünk is átadhatja az élősködőt.
 
- Meg lehet előzni a kullancs támadását - hangsúlyozta az orvos. - A Lyme-kór ellen van védőoltás, s már a Babesiosis ellen is létezik vakcina, ám ennek a hatékonyságáról még nincs elég tapasztalatunk. Elterjedt és hatékony kullancsok elleni védekezés a hátra cseppenthető folyadék, illetve nyakörv. Ezek közül azokat célszerű alkalmazni, melyet az orvos is ajánl.

Az apró állat csípésével fertőzheti meg az embert , de a betegség átadásához legalább négy-hat órányi kontaktusra és az állat fertőzöttségére van szükség.

Kevesen tudják, de fertőzött kecske, juh, szarvasmarha tejét fogyasztva is betegek lehetünk.

Ma már azt is tudjuk, hogy a fertőzött állati maradványok porát belélegezve is megbetegedhetünk.

Címkék#kullancsok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!