Ilyen egy kelta harcos sírja

Kelta leletek kerültek elő az Ikervárt északról és nyugatról félkaréjban ölelő leendő szélerőmű park területén, Sárvár irányában az Antónia majornál.

Merklin Tímea

A tizennyolc egységből álló szélerőmű park a spanyol Iberdola cég hatalmas beruházása. A Savaria Múzeum munkatársai adják itt a régészeti felügyeletet a KÖH előírásai alapján, és szükség szerint elvégzik a megelőző feltárást. A turbinák alaptesteihez bekötő utak épülnek, és az egészet 20 kilovoltos kábel hálózza be. Amikor elkezdik humuszolni a területet, ott áll a régész, akár napi 8-10 órát, és nézi, előkerül-e valami. Vizsgálódnak a tűzszerészek is: világháborúból itt maradt bombákat, gránátokat, taposóaknákat, robbanószereket keresnek, hogy ne a munkagépek találják meg. Ez a lőszermentesítés.
 
- Beszéltem a tűzszerészek vezetőjével, ha bármit találnak, szóljanak.  Április 29-én telefonáltak először. Találtak egy vaskardot, aminek előkerült a tokja is. A leletek általában rossz állapotúak, porózusak, de ezt a kardot gyalogsági ásóval fordították ki a földből, és még csak meg se hajlott az  edzett vas. A tok rozsdás volt, kicsit megsérült, darabokban tudtuk felvenni - meséli Kiss Péter régész. 

Kelta hamvasztásos sír is előkerült, benne legfeljebb 45 centiméteres, fehér színű, elmeszesedett csontokkal. Ennyi marad, miután a halottat máglyán elégetik. A hamvasztásos sír egy méternél kisebb átmérőjű, főleg kör alakú vagy ovális, de előfordul, hogy szögletes. Nincs körben kirakva semmivel, a határoló föld mássága mutatja a sír szélét. Az ikervári kelta sírban - ahonnan a kard és a tokja is származik - két edény, egy lándzsahegy, egy kés, és egy vasfibula is volt. Ilyen egy kelta harcos sírja.

Ahogy ment tovább a beruházás, a bekötő út nyomvonalán megelőző feltárás kezdődött május 25-én. Ezen a helyen eddig harminc régészeti objektum került elő. Többségük kelta kori, de vannak római kori leletek is. Egy másik szélturbina helyén pedig avarkori településrészletre bukkantak. A beruházás területén még több régészeti lelőhely is ismert. Ezeket a munka ütemezése szerint fogják feltárni. Vagyis e régészeti projekt még  fél évig eltart. 
 
- A kelta kard nagyon ritka lelet, a megyében ez az ötödik. Kelta temetőből sincsen sok. Ezért az ikervári lelőhely önmagában is nagy jelentőségű - mondja Kiss Péter.

Legutóbb Bucsunál, a gyorsforgalmi útnál tártak fel ilyet. Ott is került elő kard. Van Gencsapátiban is kelta lelőhely, híres a Csehimindszentről előkerült kelta kard. Nagyon ritka, hogy így egészben megmaradnak edények. Ikervárnál öt darab teljesen ép van, és jó néhányat még össze tudnak  rakni a restaurátorok a töredékekből. Az Ikervár mellett feltárt egykori kelta temetőből származó, kuriózum értékű kerámiákat egy éven belül láthatja a nagyközönség.

EDÉNYEK A TÚLVILÁGI LÉTEZÉSHEZ

A kelták a szép edényeket tányérokat, fazekakat, korsókat a halott mellé tették, gondolván legyen vele a túlvilági életében is. Hogy mennyi és milyen kelléket helyeztek el a sírban, az attól függött, hogy az illető életében milyen gazdag volt. Az Ikervár melletti lelőhely középső kelta kori. Az eddig előkerült leletek alapján úgy tűnik, a Kr. e. III. században használták ezt a temetőt.

A kiállításra való, szép kerámiákat és más tárgyakat feldolgozás után láthatja a nagyközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!