Jeli Arborétum: felavatták Ambrózy-Migazzi István új szobrát

Ambrózy-Migazzi István az általa alapított Jeli Arborétumban kapott új szobrot, amit szombaton avattak fel V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár jelenlétében. Az illatos tündérkertbe tömegek jöttek ki ez alkalommal, hogy az ünnep előtt és után a pompázó rododendronok között sétáljanak.

Merklin Tímea

A gyönyörködtetés, a színek gazdagítása volt Ambrózy-Migazzi István (1869-1933), a „virágos gróf” célja, amikor növényeket kezdett itt telepíteni. A kertépítés 1922-ben kezdődött. Ambrózy kertész volt és varázsló. Sokat áldozott arra, hogy kedvenc hazai és külföldi növényeit idehozassa. A kert egy sűrű borókás részében temették el, ahogy kívánta - „Semper vireo” (Mindig virulok) sírfelirattal. Síremlékénél V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár mondott beszédet szombaton, az arborétumhoz fűződő személyes kötődéseiről szólva összekapcsolva a virágzó kertet és a reményt, amely lehetne az ország jelképe is.

Ambrózy felavatásra kerülő új szobránál Orbán Lajos vasvári erdészeti igazgató is szólt, kiemelve, hogy a gróf szellemi örökségét az utókor méltóképpen építette és fogja építeni tovább, keresik a fejlesztési lehetőségeket. A nagy kertész első szobrát Cs. Kovács László, az újat Görög András fafaragó készítette. A régi maradványai most az emlékházban láthatók.

Az új szobor gondolata két évvel ezelőtt vetődött fel: a csokoládészínű helyett szerettek volna egy világosabb emlékoszlopot. A szajki erdőben találták meg a megfelelő fát. A szobor 2010 tavaszára már elkészült, de féltették a hirtelen száradástól, ezért egy évig őrizgették, kezelték a felületét, mígnem most kiállították a parkba.

Akik  arra járnak, megnézhetik azt a fában megörökített arcot, az azon tükröződő nemes lelket, amely e csodával határos helyet megteremtette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!