Karácsonyi receptek: raguleves, áfonyás kacsamell, spenótos hal (Videóval)

Ha még nem döntötte el, hogy mi legyen az ünnepi menü, akkor segítünk. Profi szakácsok mutatják be, hogyan készül a tárkonyos raguleves, az áfonyás kacsamell és a fahéjas sütemény - mi pedig filmeztünk és jegyzeteltünk.

MTI/AP

Mi kerüljön az ünnepi asztalra? A kérdés megválaszolására a szentgotthárdi Café Picassot hívtuk segítségül az igazán finom, és ami a legfontosabb egyszerűen elkészíthető ünnepi menü elkészítéséhez. 

Somfalvi Gábor, Kiss Árpád és Konkolics Istvánné szakácsok ajánlották a következő fogásokat. Jó étvágyat és kellemes karácsonyi készülődést kívánunk olvasóinknak.

Rozmaringos csirkeragu leves:

Hozzávalók négy személyre:
1 fej vöröshagyma
80 dkg csirkemell
2 közepes sárgarépa
20 dkg zöldborsó
2 dl tejszín
só, bors, ételízesítő, rozmaring

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, üvegesre pirítjuk kevés olajban. Hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, majd a sárgarépát, s felöntjük vízzel. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és ételízesítővel. Hagyjuk főni, s ha a csirkemell megpuhult behabarjuk tejszínnel. A végén adjuk hozzá a zöldborsót és a rozmaringot.

 

OLDALTÖRÉS: Rosé kacsamell steak, mézes barackkal, áfonyamártással

Rosé kacsamell steak, mézes barackkal, jázminrizzsel, áfonyamártással:

Rosé kacsamell steak, mézes barackkal, jázminrizzsel, áfonyamártással:

Rosé kacsamell steak, mézes barackkal, jázminrizzsel, áfonyamártással:

Hozzávalók négy személyre:
Húshoz:
4 szelet kacsamell
4 egész barack
méz
Áfonyamártás:
fél doboz áfonyalekvár
4 cent vörösbor
1 dl tejszín
keményítő

Elkészítés: A hús szeleteket megtisztítjuk, fűszerezzük. Kevés olajon elkezdjük sütni. Közben elkészítjük az áfonyamártást. Fél doboz áfonyalekvárt elkezdünk hevíteni, majd hozzáadunk 4 cent vörösbort, lehetőleg édeset. Összekeverjük, majd tejszínnel behabarjuk. Ha sűrűbben szeretjük, adhatunk hozzá étkezési keményítőt. A kacsa mellett elkezdjük sütni a félbevágott barackszeleteket. Addig sütjük, míg egy kicsit megbarnul. Ha átsültek a kacsa szeletek, egy tányérra rakjuk, mellé a barackokat, amelyeket meglocsolunk egy kevés mézzel. A húsra ráöntjük az áfonyamártást, s jázminrizzsel tálaljuk.

OLDALTÖRÉS: Lazac steak spenótágyon

Lazac steak spenótágyon, petrezselymes burgonyával:

Lazac steak spenótágyon, petrezselymes burgonyával:

Lazac steak spenótágyon, petrezselymes burgonyával:

Hozzávalók négy személyre:
Négy szelet lazacfilé, de bármilyen tengeri halfiléből elkészíthető
80 dkg leveles spenót
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
60 dkg burgonya
ételízesítő, só, bors, halfűszer keverék, vaj, petrezselyem, citrom

Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben elkezdjük főzni. Közben  a halszeleteket fűszerezzük, sóval, borssal  halfűszer-keverékkel, belisztezzük és  forró vajban vagy olajban kisütjük. Amíg a hal  sül nekilátunk a spenótnak. Kevés vajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a spenótot, az apróra vágott foghagymát. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük.
A megfőtt burgonyát kevés olajban összepirítjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Tálaláskor a spenótra rakjuk a hal-steakeket, meglocsolhatjuk citromlével, és a petrezselymes burgonyával tálaljuk.

OLDALTÖRÉS: Almás-fahéjas sütemény

Almás-fahéjas sütemény:

Almás-fahéjas sütemény:

Almás-fahéjas sütemény:

 Hozzávalók:
 4 darab tojás
 2,5 dl cukor
 12 l liszt
 1 kávéskanál szódabikarbóna
 1 teáskanál őrölt fahéj
 4-5 darab alma
 15 dkg durvára vágott dió

 Elkészítés: A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát. A tojásokat habverővel lazán felverjük, belekeverjük a cukrot, majd  a szódabikarbónás liszttel simára dolgozzuk. Miközben kikeverjük, fahéjjal ízesítjük, és beleforgatjuk a kockacukornyi darabokra összevágott almát. Nagyobb tepsit kivajazunk, kilisztezünk, és a masszát nem túl vastagon belesimítjuk. Durvára vágott dióval vagy mandulával megszórjuk a tetejét, és sütőbe tesszük. Amikor megsült, a tetejét megszórhatjuk porcukorral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!