Kevesebb magyar síel Ausztriában

Az elmúlt napok hideg időjárása után hótakaró fedi a határ közeli osztrák sípályákat. Ideális körülmények várják a téli sportok szerelmeseit de a magyar síelők száma idén jelentősen visszaesett - mondják az ausztriai síterepek üzemeltetői.

Takács Gábor

A gazdasági válságot az ausztriai síterepek is megérezték. Korábban egy szezonban akár 400.000 ember is megfordult a magyarok által kedvelt Stuhlecken, tavaly már kevesebben, csupán 350.000 vendég váltott síjegyet - írja több osztrák honlap.

Az általunk megkérdezett szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a gyenge forint miatt körülbelül 10-12 százalékkal kevesebb síelő keresi fel az idei szezonban az ausztriai pályákat.

Stuhlecken
a felnőtt 36,50 euróba, a gyermek napijegy pedig 18,50 euróba kerül, az árak csak csekély mértékkel emelkedtek tavalyihoz képest. Az egy éve aktuális 275 euró/forint árfolyammal számolva két felnőtt és két gyerek esetében egy napra a síelés 30.250 forintba került, addig a jelenlegi 310 forintos eurónál ez már 34.100 forint. Egy napra levetítve ez 3850 forint többletköltséget jelent.

Ehhez még hozzáadjuk például a Szombathely-Stuhleck útvonalat, oda-vissza 270 kilométerrel számolva, 8 literes fogyasztás mellett a tavalyi 7830 árral szemben idén 9180 forintba kerül a benzin, plusz hozzájön az autópálya-matrica költsége. Így nem meglepő, hogy az idei szezonban főleg azok maradnak itthon, akik egy -egy napra a határ mellől indultak ki síelni. (Nem számoltuk még a lécek karbantartását, az esetleges kölcsönzés árát és az egyéb felszereléseket.) 

A vasiak által kedvelt Mönichkirchen-Mariensee sípályáin a felnőtt napijegy ára 30, míg a gyerek és nyugdíjas tikettek 27,50 euróba kerülnek. Szombathelyről oda-vissza így 150 kilométert kell autóznunk, hogy jó minőségű pályán síeljünk. 275-ös euróval 8250 forint a felnőtt, míg a gyerek jegy ára 7560 forint. 310-es eurónál a felnőttnél 9300, gyereknél pedig 8500 forint a napi síelés költsége. Egy négyfős család így körülbelül 4000 forinttal fizet többet a napijegyért, a benzinről pedig még nem is beszéltünk.

Több utazási irodát is megkerestünk, ott elmondták, hogy a 4-5 napos ausztriai síutak ugyanolyan népszerűek, mint korábban, mivel 270 forintos euró mellett kalkuláltak ki az összeget, és árgaranciát is biztosítanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!