Kiosztották a megyei Prima díjakat

A Jurisics vár lovagterme zsúfolásig megtelt csütörtökön délután. Az idei prima-jelöltek, az egykori primák, a díj támogatói, a díj összegét biztosító vállalkozók, a VOSZ országos vezetőségének a tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, országgyűlési képviselők és a megye városainak polgármesterei is képviseltették magukat a díjátadó ünnepségen.

Varga Nóra

A Prima Primissima országos díjakat  2003 óta adja át a Demján Sándor által létrehozott alapítvány. A díj, amelyet a vállalkozók adományoznak a kultúra és a tudomány legjobbjainak, népszerűsége elindítása óta óriási.

A gazdasági válság miatt kevesebb állami támogatás jut az oktatásra, a kultúrára, a tudományra, a sportra és a művészetekre, ezért szükség van arra az összefogásra, amelyet a magyar szellemiség fennmaradása és fejlesztése érdekében indított útjára évekkel ezelőtt a VOSZ.

A Prima Primissima 2005-ben területi Prima díjakkal egészült ki. A magyar szellemi élet, a kultúra, a tudomány és a művészet képviselőinek támogatásába már  tavaly tizenöt megye kapcsolódott be, ebben az évben pedig mind a tizenkilenc megyében kiosztják a megyei Prima díjakat.

A Vas Megyei Prima díj átadásához a kezdetektől csatlakoztak Vas megye vállalkozói is. A rendezvényt a VOSZ megyei szervezete a Vas Megyei Takarékszövetkezetekkel közösen szervezi meg évek óta. Kiemelt támogató még Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének megyei szervezete, valamint a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Az ünnepségen az egybegyűltek először meghallgatták Vas megye himnuszát, majd Pócza Zoltán, a rendezvény moderátora egy levelet olvasott fel prof.dr. Pusztay János, Prima Primissima díjas nyelvésztől, aki sajnálatát fejezte ki, hogy egy halaszthatatlan külföldi út miatt nem lehet jelen az ünnepségen. Azonban örömét fejezte ki, hogy az alkotó értelmiség munkáját évek óta elismerik Vas megyében.

- Úgy érzem, eredményeket csak közösen, a jó cél érdekében végzett munkával érhetünk el - kezdte beszédét Szőnye József, a VOSZ Vas megyei szervezetének az elnöke, aki egyben a Prima Primissima Kuratórium tagja.

- Újra reflektorfénybe állíthatunk olyan kiváló szakembereket, akik a jövő generáció példaképei lehetnek. E szakemberek kivívták a vállalkozók elismerését. Mi, vállalkozók tudjuk folytatta az elnök , hogy a gazdaság működését pozitívan befolyásolja a tudomány, a kultúra és az oktatás. Ezért nyújtjuk kezünket évről-évre a humán szektor képviselői felé. A multinacionális vállalatok nem veszik ki megfelelően a részüket a közösségek támogatásából, nem éreznek felelősséget a környezetük szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási problémáinak megoldásában. Ezeknek a gondoknak az orvoslását a helyi vállalkozók vállalják magukra - emelte ki Szőnye József.

Az egybegyűlteket Huber László, Kőszeg polgármestere és dr. Lovassy Tamás, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának főtitkára is köszöntötte.

A VOSZ Vas megyei küldöttgyűlése ebben az évben is három: kultúra és művészetek, tudomány, valamint oktatás és közművelődés kategóriában állított jelölteket.

Újdonság, hogy idén Jubileumi Prima díjat is kiosztottak. Az előző évekhez hasonlóan közönségdíjasra is szavazhattak olvasóink lapunk internetes oldalán, valamint az újságban megjelent szavazólapon.

Kategóriánként három jelöltből választott megyei primát a közgyűlési bizottság, idén nem kuratórium döntött. A bizottság tagjai: dr. Vágó Attila háziorvos, Molnár Árpád, a Répcelak és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezetője, Kondor János, a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke, Rácz István, a VOSZ Vas megyei társelnöke és Szőnye József.

A tudomány kategória jelöltjei: dr. Vig Károly, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának osztályvezetője, prof. dr. Veress Márton, az MTA doktora, egyetemi tanár, dékán, intézetigazgató, tanszékvezető, és dr. Antalovits Miklós, a műszaki tudományok doktora.

A kultúra és művészetek kategória jelöltjei: Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, Garas Kálmán fotóművész, Kisterenyei Ervin, festőművész - restaurátor.

Az oktatás és közművelődési kategória jelöltjei: Baranyai József tanár, biológus, Rasperger József grafikus, kiállításszervező, dr. Lazáry Györgyné Gácser Mária pszichológus, igazságügyi pszichológus-szakértő, családterapeuta, tanár.

A kategóriagyőztesek és a jubileumi díjazott egymillió forinttal lett gazdagabb, a jelöltek 100-100 ezer forint díjazásban részesültek.

A közgyűlési bizottság idén tudomány kategóriában dr. Antalovits Miklósnak, oktatás közművelődés kategóriában Baranyai Józsefnek, kultúra és művészetek kategóriában Pócza Zoltánnak ítélte oda a Prima-díjat.

Prof. dr. Miszlivetz Ferenc jubileumi Prima-díjat vehetett át, a közönségtől pedig dr. Lazáry Györgyné kapta a legtöbb szavazatot.

- Nem lepődtem meg a közönségszavazás végeredményén - hangsúlyozta Halmágyi Miklós. - Évek óta azok kapják a legtöbb szavazatot, akik munkájuk kapcsán sok emberrel találkoznak, s másokon segítenek. Így volt ez idén is - emelte ki lapunk főszerkesztője.

Kiosztották a Megyei Év Vállalkozója Díjakat is. Az Év Ruházati Kereskedelme Vas Megyében a Gotthárd Ruházati Kereskedelmi Bt., az Év Cukrásza Vas Megyében Vadász Tibor cukrászmester lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!