Kommunistának hitték Puskint, ezért egy raktárba vitték a mellszobrát

Szombathely - Hova tűnt Puskin? kérdezte egy élesszemű olvasónk, akinek feltűnt, hogy a Casino mögötti Puskin parkból eltűnt az 1799-ben született orosz költő, író és drámaíró szobra. Félnapos nyomozás után kiderült: Lenin és a letört fejű pelikán mellett hever egy raktárban.

Nagy Ildikó

Nyomozni kezdtünk: Puskint a Városházán kerestük először. A pénzügyi iroda leltározással foglalkozó munkatársa úgy tudta, Puskin szobrát tavaly ellopták. 

Aztán a kulturális irodán megnyugtattak: Puskin megvan, de csak az irodavezető nyilatkozhat, aki tegnap épp nem dolgozott. A főépítész aztán megsúgta: talán Hesztera Aladár restaurátor műhelyében van. A Szépítő Egyesület elnökeként is tevékenykedő restaurátortól megtudtuk, hogy az egyesület két éve tette rendbe a festékkel lefújt kő mellszobrot. 

Amit aztán egy túlbuzgó illetékes tavaly bevitetett a városgazdálkodási kft. szoborraktárába, mondván: kommunistáknak  nincs helye közterületen. Így Puskin most Lenin és a letört fejű pelikán társaságában  várja, hogy rehabilitálják.



A talapzat, Puskin nélkül  Fotó: Benkő Sándor


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!