Körmend: megkezdődött az új körforgalom építése

Teljesen megújul a körmendi belváros, de még a távolabbi területek közlekedése is. E hetekben a Szabadság téren dolgoznak az építők.

Kozma Gábor

A látogató nagy változásokat tapasztal Körmend történelmi belvárosában. Tavaly októberben adták át a felújított Szabadság teret, most pedig teljesen átépítik a régi városházát. Ezekhez a fejlesztésekhez szervesen kapcsolódik a dr. Batthyány-Strattmann László és a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcák közlekedésbiztonsági fejlesztése és egy új körforgalmi csomópont kiépítése. A beruházás tartalmilag is illeszkedik a Szabadság tér fejlesztéséhez, s jelentősen megnöveli a gyalogszerrel, kerékpárral és gépkocsival történő közlekedés biztonságát.
 
- A kerékpáros vonalon összekötötték a már kiépült Rákóczi-Hunyadi utcai átvezetést a Rábán aluli kerékpárút szakaszával - mondta el érdeklődésünkre Bebes István polgármester. Aki személy szerint is szívügyének tekinti a városi kerékpározást. - Gyors és olcsó, ráadásul egészséges is: a 21 század járműve a bicikli - tette hozzá.  Ezért arra törekszünk, hogy minél szélesebb legyen az az úthálózat, amit e jármű is használhat.
 
Amint az már látható, nagy erőkkel dolgoznak a tér melleti útszakaszon, illetve a körforgalmi csomópont kiépítésén. A körforgalomra a közlekedésbiztonság növelése miatt is szükség van, hiszen olyan forgalmas utcák csatolódnak majd ide, mint a Batthyány és Bajcsy Zsilinszky. Amelyek szintén átépülnek. A városháza illetékese elmondta, hogy az építkezés során új parkolók, elválasztott gyalogos és kerékpáros utak létesülnek, a meglévő 2 buszöblöt pedig áthelyezik. 

- A Rákóczi úttól a Mónus Illés utcáig tartó fejlesztés során 124 parkolót építünk, ez nagymértékben hozzájárul a belváros parkolási problémáinak megoldásához. Így a már meglévő 94 Szabadság téri parkolóval együtt összesen 218-at használhatnak majd az autósok - hallottuk.
 
- Ami a most elkezdett munkálatok folytatását illeti, a belváros átépítése, szakaszosan, a nyár végéig, az ősz elejéig megvalósul. A projekt összköltsége 276,7 millió forint, ebből a központi támogatás összege 207, 5 millió. A város  önereje sem csekély, 69,2 milliós. Azon vagyunk, hogy legyen mindenben komfortos Körmend  - mondta Bebes István.
 
Átépítik a várost

Az új körforgalmi csomópont biztonságot is ad. Az építés alatt félpályás útlezárásokra kell számítani, mely rövid időszakokra teljes lezárássá alakulhat át. A forgalom korlátozásairól folyamatosan tájékoztatnak.

A Volán Zrt-vel történt egyeztetések alapján a buszközlekedés már április 1-től megváltozott. A buszok a Hunyadi utcán állnak meg, az építés alatt nem érintik a korábbi megállóhelyeket a kastély déli bejáratánál. Mindkét építkezés kivitelezése során figyelembe veszik, hogy a kastély és a híd között jelentős az áruszállítás, nagy a gépjármű-forgalom.

Kiemelt feladat e hetekben, hogy a belvárosi üzletek, intzmények és hivatalok ellátása, forgalma ne szenvedjen kárt. A belváros átépítése után a híd is új köntösben nyit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!