Legkedveltebb nyaralóhely: szerelemből választott Bozsok

Tavaly a legkedveltebb fürdőhelyet kerestük, idén a legkedveltebb falusi nyaralóhelyet. Bajánsenyével kezdtük és Velemmel fogjuk befejezni, ma Bozsok van soron. A nyaraló vendégek osztályzatai alapján dől el a sorrend és egy különdíjat is kiadunk a portálunkon megtartott szavazás alapján. Aki nyer, védnöki táblával és a büszke címmel gyarapodik.

Merklin Tímea

A legendák szerint Bozsokot már Mátyás király is felkereste. Az Alpokalján fekvű falunak a Sibrik Kastély az ékessége. A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ által működtetett, 17. században épült hangulatos kastélyszállóban társasági összejöveteleket, szakmai konferenciákat, szeináriumokat, továbbképzéseket tartanak. Olyan turistákat fogadnak, akik a kastély ősparkjában szeretnek sétálni madárcsicsergés kíséretében, relaxálni  kívánnak a térség gyógyhatású levegőjében. Van teniszpálya, szauna, lehet kerékpározni, lovagolni.

Bozsok 1279-ben szerepel elöször történelmi okiratban. Sokáig volt a Batthyány és a Sibrik családok birtokában.

- Egykor a piacra jártak innen a falusi asszonyok, gyalog tették meg az utat Szombathelyre. Télen lovaskocsit fogadtak. Sok anekdota keringett arról, hogy kinek mije veszett el útközben. Leesett a kocsiról az alma, összetört a tojás - meséli a polgármesterasszony, Sziklai Edéné.

- Működik itt egy nyugdíjas klub, ott hallok ilyen történeteket. A 20-as, 30-as években divat volt, hogy a bozsoki lányokat elküldték Budapestre tapasztalatcserére, úgynevezett háztartási alkalmazottnak mentek ügyvédekhez, orvosokhoz, katonatisztekhez - főzni tanultak, meg hogy hogyan kell szépen takarítani. Az én anyósom 97 éves, de azokat a műveleteket végzi, amiket ott tanult. (Például ülő helyzetben masszírozza a combját, hogy működőképes legyen, ha feláll. Magasabb körökben mindig is tudták, hogy kell az egészségre vigyázni, ma meg ilyet a kínai gyógymódban látni.) Azok a fiatalok, akik a két drót között voltak, eljártak takarítani az ötvenes évek végétől, és a keresetüket ruhára költötték a búcsúban.

A falu legnagyobb közösségi rendezvénye a Szent Anna templom búcsúja, ami  mindig július végén van, Anna nap utáni első vasárnap.A Bozsoki Szüretet szeptember harmadik szombatján tartják. A faluban dalárda, sportegyesület és tűzoltó egyesület működik.

Bozsokon a mai napig szárogatnak gyógynövényeket az emberek, teákat készítenek belőle. Ezt örökölték a családokban, nem néznek idevonatkozó tévéműsorokat. Borsmentát, citromfüvet, hársfavirágot, bodzát szednek, szárítanak gyümölcsöket, gombákat is. Ez az élelmezéshez természetes módon hozzátartozik.
  
A polgármesterasszonytól azt is megtudjuk: a falunak 1999 óta testvérkapcsolata van az erdélyi Zetelakával. Kis csoportok jönnek-mennek a két település között, kulturális csere jelleggel, a kölcsönös segítségnyújtás szándékával. A kapcsolat elsősorban családokat köt össze. Zetelakáról kapták például a falutáblát és az 1956-os kopjafát. A bozsokiaknak a szállás és az étkezés, ha Zetelakára utaznak.

Hivatalosan hat szállásadó van a faluban, tudjuk meg Nagy Gábortól, aki tíz éve foglalkozik nyaraltatással. Budapesten élt, elvált, Bozsokon kezdte újra az életét egy szombathelyi hölggyel, Szabadfi Mariannal, akivel ketten vágtak bele a falusi turizmusba. - Elsősorban szerelemből, de a vidékszeretet mindig meg volt bennem. Pesten is kertes házam volt. Sohasem vonzott az aszfalt. Belepasszolt ez a tevékenység a lelkivilágomba. Sok mindent feladtam, a gyerekeimet, a barátaimat ritkán látom, de kaptam cserébe sokat. Egy színes, természetközeli - ez a legfontosabb -, betörésektől mentes, kellemes életet. Öt perc alatt az erdőben lehetek, sétálhatók, biciklizhetek. Vagy egy meleg nyári nap befejezéseként elmegyünk a 12 éves kislányunkkal együtt a Rohonci tóra fürdeni. Három kilométer. Vagy átmegyünk Ausztriába egyet hegyet mászni, télen sielni. Hobbim a terepmotorozás. Kevés helyen szabad, de itt tudom űzni ezt a sportot, megtalálom az utakat, lehetőségeket. Több motorom is van.
 
Nagyék portáján két ház van, az egyikben laknak, a másik vendégház. A gyönyörű rendezett kertben még egy olyan nyitott pajta is helyet kapott, amiben a házigazda a környék tárgyi emlékeit gyűjti. Zsíros bödönök, kuglóf sütőformák sorakoznak felakasztva a régi parasztágyakból átalakított ülőgarnitúra fölött, a deszkafalon felcsavarva egy kis szögesdrót a sávból - ezt mondja Nagy Gábor, még ma is lehet ilyen darabokat találni az erdőben. Az előző háztulajdonos alkotta egy világháborús német katonai sisakból azt a malteros kanalat, amivel a kutyapiszkot szedik össze a szép ápolt gyepről. Még egy házuk is van, amit kiadnak, benne két apartman. Szállásadó még az Imperial étterem és panzió, a Bozsoki Pihenő, ami Kiss Rozália lakóházának egy része, a lovardához kapcsolódó vendégház. Jókat lehet enni a Vígadóban, az Aranypatakban, az Imperial nevű ír pubban.
 
A turisták kisebbik része azért jön ide, mert részt akar venni a helyi programokon: búcsún, szüreti fesztiválon, Kalapos Fesztiválon. A többség azonban azért jön, mert a szolgáltatásokat keresi. Nagy Gábor hegyi túrákat vezet Ausztriában, langallót süt a kemencében a vendégeknek. Kölcsönöznek biciklit, szerveznek szekeres borkóstolót Cákra. Kőszegszerdahelyről jön a szekeres. Télen a sielés miatt jönnek ide, mert olcsóbb Magyarországon enni és lakni, és átjárni Ausztriába. Ötven perc alatt már jó sípályákat lehet elérni. Kint is lehet síoktatót megfizetni, csak drága és németül beszél. Nagy Gábor síoktatást is vállal, magyar nyelven.
 
- Sajnos megszüntették idén a vendégasztal intézményét, ami azt jelentette, hogy ha én főzök, abból adhatok a vendégeknek. A falusiak meg nem adhatják oda a kerti zöldséget, a tojást, a gyümölcsöt. Pedig aki falura megy nyaralni, pont ezek miatt szeret jönni - mondja a feleség, Szabadfi Mariann.

- A Falusi Turizmus Országos Szövetség próbál ez ellen tenni. A falusi néniknek nagyon fontos nyugdíjkieészítés, ha kiadnak egy szobát vagy el tudják adni tyúkjaik tojásait.
 
Bistei Béla Zsolt is itt lakik Bozsokon, habár Kőszegen dolgozik állásban. 9 éve alapította az idegenforgalmi egyesületet, hogy fellendítse a falusi turizmust. Amint tőle megtudjuk, ötféle rendezvényt bonyolítanak rendszeresen. A Cáki napokat a pincesoron, a bozsoki gasztronómiai napokat, az EU-csatlakozást versekkel, dalokkal ünneplik mindig május 1-én, 2-án. A biokertben kőszeghegyaljai gyermeknapot tartanak. December hatodikán pedig végiglátogatják a kőszeghegyaljai óvodákat, iskolákat egy Mikulás ünneppel. Bistei Bélának négy gyereke van, neje a kőszegi Postamúzeumot, ő a Boráriumot vezeti. Tart 19 kecskét. Velemben is van egy nyaralója, de idén még nem jött senki.

 


Csillagtúrázók

- Olyan helyet kerestünk, ahol vannak kulturális programok, van fürdési lehetőség a gyerekeknek, túrázni, biciklizni  lehet. Az interneten találtuk Bozsokot, ahova érdemes visszatérni - mondja Bakos Zoltán, a Győrből és Tatabányáról érkezett két család egyik tagja, miközben a Határmenti Vigadóban vacsoráznak. Voltunk a sárvári fürdőn, megnéztük Fraknó várát, jártunk Velemben, az Írottkőnél... Mindig a háziaktól kapjuk az aktuális információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!