Legkedveltebb üdülőhelyek 2011 - Bő: feltöltődés a családias, falusi miliőben (2.)

Két éve a legkedveltebb fürdőhelyet, tavaly a falusi nyaralóhelyet, idén az üdülőhelyet keressük. Apátistvánfalvával kezdünk, s Őriszentpéterrel fejezzük be. A turisták osztályzatai alapján dől el a sorrend, és egy különdíjat is kiadunk a portálunkon megtartott szavazás alapján. Aki nyer, védnöki táblával és a büszke címmel gyarapodik. Sorozatunk második állomásán Bőbe kalauzoljuk az ovasókat.

Tersztyánszky Krisztina

A hatszázhetven lelkes Répce-menti település sajátos helyet foglal el a Vas megyei üdülőhelyek palettáján a büki gyógyfürdő közelsége csábítja ide a turistákat. Ám aki egyszer már itt ütötte fel a sátorfáját, az meg is kedveli a gondozott, takaros kis települést. Szívesen visszatér, a csendet már nem szívesen cseréli fel a fürdőváros zajára.

A legjobb években volt úgy, hogy minden harmadik háznál kint volt a Zimmer Frei tábla. A soványabb pénztárcájú külföldiek Bőben, Górban, Sajtoskálon vettek ki szobát, s aztán innen jártak át a fürdőre. Volt NDK-sok, kitelepült erdélyi szászok. A kilencvenes években  néhányan már saját ingatlant vettek itt maguknak. Bár ez rontotta a szobakiadók esélyeit, nem bánták, hiszen a külföldi tulajdonosok sok öreg házat felújítottak, javították a faluképet.

Azóta sokat fordult a világ. Bükfürdőn megnőtt a teljes körű szolgáltatást nyújtó, viszonylag olcsó szállodai helyek száma, ugyanakkor a vendégforgalom csappanni kezdett. A németajkú vendégek helyét csehek, lengyelek veszik át, s a két-három hetes fürdőkúrák helyett sokan már csak egy hosszú hétvégét engednek meg maguknak. Az idősek mellett megjelentek a kisgyerekes családok. A szobakiadók közül azok tudnak talpon maradni, akik kielégítik a megváltozott igényeket.

- Továbbra is van a vendégkörön belül egy réteg, akik előnyben részesítik a szállodával szemben a nyugalmat, a falusias környezetet - tudjuk meg Hajós Attilától, Bő polgármesterétől. Szívesen üdülnek kertes házban a kisgyermekes családok, a házi kedvencükkel együtt nyaralók. Főleg az apartmanokat keresik, ahol önellátásra tudnak berendezkedni.

Az önkormányzat anyagilag sosem tudta segíteni azokat, akik turisztikai célból építkeznek. A falu vezetése azzal tud hozzájárulni az idegenforgalomhoz, hogy szép, gondozott állapotban tartja a települést. Büszke lehet a község a tavaly pályázati támogatással felújított templomára, kicsinosított pihenőparkjára. A szolgáltatók, fodrász, kozmetikus kedvezményesen bérelt önkormányzati ingatlanban végezhetik munkájukat.

Egyre többen az interneten keresnek szálláshelyet - folytatja a falu első embere. - Kétnyelvű önkormányzati honlapunkon vendégváró menüpont alatt elérhetők a szobakiadók. Azt tervezzük, hogy cseh nyelven is megjelentetjük az információkat, illetve a szolgáltatókat, helyi vállalkozókat is feltüntetjük a kínálatban. Erősíteni próbáljuk az együttműködést. Tavasszal összehívtuk a szállásadókat, mindenkinek felajánlottuk, mivel tudunk egymás segítségére lenni. Van például, aki a büki TDM szervezetnél végzett tanfolyamot, felesége, Évike pedig jól beszél cseh nyelven. Ha bárkinek segítségre, tolmácsra van szüksége, megtalálják őket. 

A vendég, főleg, ha fiatal, nem éri be a fürdőzéssel, másfajta élményeket is keres, és a bői önkormányzat erre is gondol. A lehetőségeket sok új alternatívával bővíti a Bőt-Bükkel összekötő, nemrég elkészült bicikliút, melyen akár a határ túloldalára is elkerekezhetnek a vendégek. Szeretnének olyan helyi nagyrendezvényeket is meghonosítani, amelybe az üdülővendégek is bevonhatók. Sokan töltik itt a karácsonyt, a szilvesztert, ők például örömmel fogadták  tavaly az adventi vásárt.

A vendégek két apartman és huszonhat szállásadó kínálatából válogathatnak. Németh Antalné Marika három külön bejáratú apartmanban fogad szállóvendégeket. A lakosztályokban a nappali, a hálószoba, a fürdő és vécé mellett felszerelt konyha szolgálja az itt pihenők kényelmét. Élnek is a lehetőséggel: sokan maguknak főznek.

- Nincs az az élet, ami volt öt évvel ezelőtt, de szerencsére szeptemberig le vannak foglalva az apartmanok - avat be Marika. - Nekünk  nincs honlapunk: vendégeink egy része visszatérő. Tudni kell, hogy a vendég csak úgy nem jön vissza, azért adni is kell valamit. Elfogadják, ha a hűtőben házi tojást, paprikát, paradicsomot találnak. Néha főzök nekik egy gulyást, egy pörköltet, megkínálom őket házi pálinkával. Ezt a visszatérő vendégek már igénylik. 

Marika úgy tapasztalta, hogy a szállóvendégek körében az információcsere legfőbb színtere a fürdő. A meleg vízben ücsörögve az emberek beszélgetnek, és ez a legjobb reklámhordozó. Hol laksz? Hol ettél? Mézet hol lehet kapni? Nagyra értékelik a házi élelmiszereket: mézet, lekvárt, helyben készült húsárut. A nemrég nyílt húsüzletbe Bükről is átjárnak.

Meleg ételt több helyen is talál a vendég Bőben bár mivel nappal fürdenek, inkább egy jó vacsoráért keresik fel a két étterem valamelyikét. Ernhardt Violetta a régi vásártéren, a falu középpontjában üzemelteti a patinás éttermet és cukrászdát. Néhány éve vette át az üzletet édesapjától és tele van ötletekkel. 

- A nálunk megforduló vendégkör finom és kiadós ételt keres, jó áron - magyarázza. - A klasszikus fogásokat részesítik előnyben, nem igazán nagy a kereslet a különlegességek iránt. Reklámra nem tudok költeni, a vendéget a jó konyha hozza. Nagy sikere van az önkiszolgáló salátapultnak, de túlzás azt állítani, hogy mindenki csak az egészséges, könnyű ételeket keresi. Még az időjárástól is függ, hogy mit kívánnak: kánikulában jól esik a hal, de ha egy kicsit hűvösebb van, már jöhet a tarja tarjával. 

A régi kastélyépületben üzemelő étteremben akár száz vendég is vacsorázhat egyszerre, mégis családias hangulatot áraszt. A falakra Violetta a felmenők megsárgult fotóit helyezte el. A családi tradíciót követve bízik a fellendülésben.

Elmondja: náluk a szezonalítás még jobban érződik, mint a fürdőn. Télen a vendég nehezen mozdul ki. Csak úgy lehet ezen változtatni, ha szállást is kínál helyben, ezért pályázati támogatással már bele is vágott egy falusi turizmus jellegű szálláshely építésébe. A maga harminckét évével nagy jövőt lát Bőben, nem akar beletörődni, hogy a falu mindig csak Bük árnyéka legyen. Van mire alapoznia: az étterembe Bükről is átjárnak, néha szállás után érdeklődnek. Az idősebb, pihenni vágyó generációnak a fürdőváros túl zajos.

- Szeretnénk egyszer elérni, hogy a turista már a mi kedvünkért szálljon meg a településen - kapcsolódik be a tervezgetésbe Hajós Attila.  - Bőnek nagy mezőgazdasági hagyományai vannak, hajdan vásároztatási joga is volt, lehetne ezekre építeni. Valamit kiragadni a hagyományból, helyi vonzerőt, rendezvényt építeni rá. Elébe menni a lovas, a bakancsos, a kerékpáros turizmus igényeinek, csatlakozni  vallásos túraútvonalhoz. Jók az adottságaink, teljes az intézményhálózatunk. Jelentős kitörési pont lenne, ha megépülne a víztározó, ami a fiataloknak adna újfajta sportolási lehetőségeket, anélkül, hogy a pihenni vágyók nyugalmát zavarná. Fontos az is, hogy legyenek útjaink, nagy lehetőséget látunk az M9-es megépülésében.

Nicsak, kombájn

Anna Artes és unokája, Nils Beck a fürdő  miatt jöttek először Bükre, jót tett a kisfiú allergiájának a gyógyvíz. Erre járva beleszerettek Bőbe és már nyaralót is vásároltak itt maguknak. Igazi, élő ez a falu, szép a templom, kedvesek az emberek - mondják. Egész nap kirándulnak, megcsodálják az állatokat, a szántóföldeket, az arató kombájnt. Odahaza, Augsburgban ilyet nem látni. Amikor itt nyaralnak, még a televíziót se kapcsolják be.

Korábbi játékaink:

Legkedveltebb fürdőhelyek 2009

Legkedveltebb falusi nyaralóhelyek 2010

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!