Lukácsházi víztározó: október közepe az új átadási határidő

Az utóbbi hetekben a sok eső hátráltatta a munkákat a lukácsházi víztározó kivitelezésén. A felázott talajon nem tudtak dolgozni az erőgépek. A tározó várhatóan október közepére készül el.

Némethy Mária

Változatlanul sok munkagéppel dolgoznak a kivitelezők Vas megye legnagyobb beruházásán, a lukácsházi víztározó építésén.
 
- Módosítanunk kellett az átadás szerződésben rögzített határidejét, mert nagyon esős időjárás volt, ez gátolta a földmunkák végzését, ezért szeptember 24-e helyett október 12-e lett a befejezés, átadás végső határideje - hallom Gaál Róberttől, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesétől, a projekt menedzserétől.
 
Az elmúlt hetekben Kőszegre menve az útról, az autóból látni lehetett: voltak olyan napok, amikor állt a sok munkagép. Azt híradásokból tudjuk: az  Alpokalján 56-60 milliméter eső hullott most szombat délutántól vasárnap délutánig, s ez a mennyiség rekordnak számít, mert a térségben 30-40 milliméter a szeptemberi átlag. (Az adatok szerint valószínűsíthető:  a mérések elkezdése óta a 2010-es év lesz a legcsapadékosabb, a Dunántúl néhány részén már most elérte az egész éves átlagot az esőzés.) 
 
- A felázott talajon nem tudtak dolgozni a tározó kivitelezői - így Gaál Róbert. - Augusztus 20-a óta nem volt olyan hét, amikor egybefüggően napokon keresztül ne esett volna az eső. Az elmúlt hétvégén is tapasztalhatták: a Gyöngyösön 1982 óta nem volt akkora árvíz, mint a mostani. Ez már az árvíztározó létesítményein jött le.

Számba vesszük, mi minden készült el a megye nagy beruházásából, s mi van még hátra.

Jól látszik a 2400 méter hosszú völgyzáró gát, amelyet befüvesítettek, így szépen simul a tájba. Elkészült a vízszintszabályozó zsilip, a Gyöngyös már ezen folyik át. Az anyagnyerő helyek a tavak medrét alkotják majd. Kisebb befejező munkák vannak még hátra, például füvesítés, tereprendezés, avagy a bejáró híd végleges kialakítása.  

- A hétvégén elkezdődik a tavak feltöltése, erre eredetileg két hetet szántunk, de úgy tíz nap elegendő lesz - magyarázza Gaál Róbert.

Az építés befejezési határideje eredetileg június 30-a volt, de az átlagostól eltérő, kedvezőtlen téli időjárás miatt ez a határidő augusztus 30-ára kitolódott. Akkor az a projekt eredeti befejezési határidejét nem érintette, az továbbra is szeptember vége volt.

Nem a kivitelezőkön, az időjáráson  múlt a határidők csúszása. A munka gyorsítása érdekében ők szombati és éjszakai műszakot is beiktattak, a munkaterületen folyamatosan 45-50 munkagép, 70 ember dolgozott. Naponta 6 ezer köbméter földet mozgattak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!