M86-os: a felüljáró már használható, a váti elkerülő átadására még várni kell

Vát - A négysávos fölött autózhatunk, a sztrádát június 8-án adják át. A szelestei elkerülő alapkő letétele szombaton lesz, a Szombathely-Vát tenderre sok pályázat érkezett. Helyzetkép az épülő M86-osról.

Angyal László

A Sárvár és Szombathely között rendszeresen közlekedők hétfőn megnyugodva vették tudomásul, hogy megszűnt a tengelytörő gödrökkel tarkított, az épülő M86-ost kikerülő ideiglenes úton a forgalom, a 88-as út ismét nyílegyenesen vezet a vári erdőtől a 86-os elágazójáig. 



Azért persze van két akadály a száguldozók előtt: két körforgalmon és egy felüljárón át haladnak az autósok. Az újdonságot dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere, az M86-os miniszteri biztosa is megtapasztalta, amikor hétfőn késő este Budapestről hazaérkezett.

- Jól eső érzés látni, hogy igazán impozáns a műtárgy, az aszfaltba beépített fényvisszaverő jelzések pedig látványosok, s egyben a biztonságot szolgálják. A felüljáró forgalomba helyezése azt mutatja, célegyenesbe érkezett a vári elkerülő út befejezése emelte ki.

Ismert, hogy a beruházás átadása azért késett az eredeti időponthoz képest mintegy fél évvel, mert időközben az M86-os gyorsforgalmi út részévé vált ez a szakasz, ami miatt áttervezték a híd le- és felhajtóágát, és két körforgalmat alakítottak ki. 



Fotók: Benkő Sándor/Czika László

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a sztráda folytatása,  a szelestei elkerülő szakaszon négymilliárd helyet  2,5 milliárdos ajánlattal győzedelmeskedett a Magyar Aszfalt Kft. A szerződéskötés megtörtént, az alapkő letételt szombaton tartjuk.

Dr. Ipkovich György háttérinformációkkal is szolgált a Szombathely-Vát közötti szakasz beruházás állásáról.   Ismert, hogy megismételték a tendert, melyre információim szerint mintegy  tíz ajánlat érkezett, ezek közül a legkedvezőbb a  4 milliárdos ár, melyet a Vegyépszer tett, szemben a korában adott 11 milliárdos ajánlatokkal. A pályázatok bírálata zajlik, az eredményhirdetés heteken belül lesz,  s a szerződéskötés után ott is felvonulhatnak a gépek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!