Magyarok Nyilai: az NBH szerint több sejtből áll a szervezet

Budapest (MTI) - A Magyarok Nyilai feltételezett "sejtszerű" szervezete megnehezíti a felderítésüket, ennek ellenére a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a társszervekkel együttműködve próbálja tisztázni a szervezet kiterjedését, belső és külső kapcsolatrendszerét - mondta Laborc Sándor, az NBH főigazgatója az MTI-nek csütörtökön

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Népszabadság csütörtöki számában írt arról, hogy információi szerint a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek a múlt héten leleplezett, az igazságügyi és rendészeti miniszter által terroristának minősített sejtje mellett valószínűleg több hasonló is működhet. A lap szerint valószínűleg olyan konspirált társaságokról lehet szó, amelyek még egymásról sem tudnak.
 
A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a Magyarok Nyilaival színrelépése óta aktívan foglalkozott az NBH. "Nem férhetett kétség ahhoz, hogy koncentráltan és erélyesen kell fellépni a közrendet, a stabilitást és a lakosság biztonságérzetét veszélyeztető csoport ellen" - mondta. 

Emlékeztetett: a múlt héten őrizetbe vett négy ember egyike Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házát kívánta volna felrobbantani, különösen nagy pusztító erejű eszközzel, ez tehát terrorista cselekmény előkészületeire utal. A feltételezések szerint ugyanez a személy még 2007 decemberében lövéseket adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára. Interneten elismerték Csintalan Sándor, a Hír TV műsorvezetője, volt szocialista országgyűlési képviselő brutális megverését, illetve Avarkeszi Dezső MSZP-s képviselő és Kóka János volt SZDSZ-elnök lakhelye elleni támadást is. 

2008 májusában a szervezet magára vállalta az egyik jegyirodában történt gyújtogatást, a IX. kerületi időközi országgyűlési választás előtt pedig az ő nevükben kapott halálos fenyegetést John Emese utóbb visszalépő SZDSZ-es jelölt. A Magyarok Nyilai vállalta magára Szilvásy György titokminiszter hétvégi házának felgyújtását. Honlapjukon az őrizetbe vétel előtt legutóbb a szabadszállási buszrobbantást ismerték be. 

A főigazgató hozzátette: az NBH szerint a szélsőségesek 2006 óta tapasztalható politikai izolációja vezethette a résztvevők egy kis részét, az úgynevezett kemény magot az ilyen brutális cselekményekhez. 

"Abban, hogy ezt a négyfős sejtet sikerült a Nemzeti Nyomozó Irodának ártalmatlanná tennie - annak ellenére, hogy profi színvonalon védték magukat - szerepet játszott a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és az NBH is adatgyűjtésével és precízen alkalmazott módszereivel" - mondta. 
 
Megjegyezte: az említett "kiscsoportos", "sejtszerű" szervezési módszerrel az is együtt jár, hogy az érintettek egy részének lebukása nem vezet el szükségszerűen és automatikusan a teljes felgöngyölítésükig. Bár nem pontos az a megállapítás, hogy az ilyen szervezeti formában való működés esetén "szinte senki" nem látja át a szerveződést, de tény, hogy az ilyen munkamódszer megnehezíti a felderítést. Ezt a második világháborús földalatti mozgalmak tapasztalata is bizonyítja - tette hozzá. Megjegyezte: kétségtelen, hogy még nem teljesen világos ennek a szervezetnek a kiterjedése, belső és külső kapcsolatrendszere, ennek tisztázásán dolgoznak a társszervekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!