Már nincs pardon: áprilistól büntetnek a dohányzásért

Szombathely - Véget ért a türelmi idő: vendéglőben, kávéházban áprilistól büntetik a tulajdonost és a dohányost is, ha cigarettázáson érik. Az előírásokat mindenütt betartják.

Peltzer Géza

A Frei Café úgy nyitott meg 2010-ben, hogy nem lehetett dohányozni. Így zökkenőt nem jelentett a január elsején bevezetett tilalom - tudtuk meg. A vendégek a hátsó bejáratnál cigarettázhattak, a terasz megnyitása óta két asztalnál gyújthatnak rá.

- Az Art Caféban már januárban  sem engedték rágyújtani a vendégeket - tudtuk meg Panda István tulajdonostól. A szigorúság itt azt is jelentette, hogy 40-50 százalékos árbevétel-csökkenést kellett elkönyvelniük  a tulajdonosoknak, akiknek az  a gyanújuk, hogy a vendégek oda vándoroltak tőlük, ahol a türelmi idő alatt lehetett dohányozni. A terasz megnyitott, jelenleg minden  asztalnál lehet dohányozni, de ha a kis terasz is kinyit, a bejárat közelében lévő asztaloknál csak azok ülhetnek le, akik nem gyújtanak rá.


- A Cinema Caféban március utolsó napján rendezvény volt,  este  tíz órakor megkérték a dohányosokat, hogy most gyújtsanak rá, mert ez lesz az utolsó cigaretta, amit bent a kávézóban elszívhatnak. A vendégek fegyelmezetten és kissé elérzékenyülve eleget is tettek a felhívásnak - hallom Hetényi Norbert tulajdonostól. A teraszon most matrica jelzi, hogy mely asztaloknál lehet rágyújtani. 

A Mosoly presszó tulajdonosa, Völler László szerint a dohányzás megtiltása újabb szeg a vendéglátás koporsójában. Eleget tettek a törvény előírásainak itt is, a teraszon ki vannak jelölve a dohányzó asztalok. A tulajdonos hozzátette: a kiáltásba helyezett milliós bírságokat nonszensznek tartják a vendéglátósok.
 
Január elsején betiltották Magyarországon az összes vendéglátóhelyen a dohányzást. Áprilisig nem büntettek, így voltak helyek, ahol a tulajdonosok megengedték a cigarettázást. Április elsejétől azonban már komoly büntetést von maga után, ha valaki rágyújt a vendéglőben, kávéházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!